Skûtsje Grou in Earnewald

(video) Grou tweede bij SKS-wedstrijd Earnewâld en Leeuwarden wint

Grou / Video – Zaterdag 3 augustus was het weer zover, dat start het SKS-kampioenschap Skûtsjesilen 2024. Op vrijdag 2 augustus was er traditiegetrouw in Grou de loting. Veertien schippers, bemanningen, vrijwilligers en SKS-bestuur kwamen ’s avonds in de tent op het Halbertsmaplein bijeen waar de schippers lootjes trokken die de startvolgorde bepalen bij de wedstrijden op De Veenhoop en bij Earnewâld. Bij die laatste plek werd dinsdag vanaf de wal gestart met Leeuwarden als eerste. Een plek die ze over de finish wisten te varen.

Traditie

Het skûtsjesilen is meer dan alleen een sport; het is een levendig stukje Friese geschiedenis dat zijn charme behoudt. Dit jaar is het opnieuw een viering van traditie, duurzaamheid en zeilplezier, terwijl de skûtsjes strijden om de felbegeerde titel van kampioen. Veertien dagen na het eerste startschot wordt op vrijdag 16 augustus op de Snitser Mar bekend wie de opvolger wordt van regerend kampioen Douwe Azn Visser en zijn bemanning van het Grouster skûtsje.

Grou

Bijna een heel jaar lang kijkt men in Fryslân uit naar de start van het SKS-Skûtsjesilen. Op en langs het water was het in Grou een waar feest voor alle liefhebbers. Die zagen Grou meteen met een pikstart de leiding nemen. Met een matige en wisselende wind groeide de voorsprong op Lemmer en Leeuwarden gestaag en konden ze uiteindelijk onbedreigd de thuisoverwinning grijpen. Na behandeling van de protesten (rode vlaggen red.), wordt Earnewâld tweede en Leeuwarden derde in de daguitslag.

Afbeelding

Earnewâld

De drie eersten van de loterij in Grou gingen op maandag bij De Veenhoop ook als  eersten over de finish. In Earnewâld ging Leeuwarden vanaf de walstart meteen aan kop daarachter streden Joure, Huizum en Grou om de andere ereplaatsen. Leeuwarden kwam als eerste bij z’n bordje, Grou als tweede en Huzum als derde. Grou komt hierdoor bovenaan in het klassement. Het publiek genoot vanaf bootjes en in het water onder stralende omstandigheden van deze perfecte zeildag,

Live volgen

De wedstrijden zijn live te volgen bij Omrop Fryslân en er is dagelijks tijdens de wedstrijden een voor- en nabeschouwing die op locatie wordt gemaakt. Omroep Max zendt iedere dag vanuit de plaats waar de wedstrijden worden gezeild om 17.30 uur op NPO 1 het MAX Skûtsje Journaal uit.