Loting SKS Sûtsjesilen

(video) Sfeervolle loting opent SKS Skûtsjesilen in Grou

Grou / Video – Het is elk jaar weer een druk geroezemoes in de tent op het Halbertsma’s plein. Met spanning wordt uitgekeken naar de traditionele loting met kleine briefjes uit de oude schipperspet. Dit jaar staat Heerenveen vooraan op De Veenhoop en bij Earnewâld is dat het skûtsje van Leeuwarden. 

Bijzonder was de koninklijke onderscheiding voor Ale Zwerver van It Skûtsje fan Drachten. Hij kreeg van burgemeester Fred Veenstra van De Fryske Marren tijdens de loting de versierselen die horen bij lid in de Orde van Oranje-Nassau opgespeld.

Heerenveen kreeg het eerste startpositie bij De Veenhoop, wat betekent dat dit skûtsje een dag later bij Earnewâld als laatste zal starten. De tweede positie bij De Veenhoop, toegekend aan Woudsend, zal bij Earnewâld als dertiende starten, en zo verder. Deze specifieke volgorde wordt door het lot bepaald vanwege de beperkte ruimte op het smalle water van beide locaties, wat een reguliere start onmogelijk maakt.

Start in Grou

De eerste wedstrijd van het kampioenschap skûtsjesilen begint op zaterdag 3 augustus om 14.00 uur in Grou. In totaal zijn er elf wedstrijden verspreid over twee weken. Na de SKS-wedstrijden volgt de IFKS, waar meer dan 60 skûtsjes aan deelnemen, verdeeld over vier klassen.

Toename in Regeldruk

Tijdens de bijeenkomst in Grou uitte SKS-voorzitter René Nagelhout zijn zorgen over de toenemende druk van de regelgeving voor evenementen zoals de SKS. Hij benadrukte dat de kosten stijgen en de verantwoordelijkheden toenemen. Dat is voor vrijwilligers bijna niet te behappen. Nagelhout riep beleidsmakers in Friesland op om meer vertrouwen en ruimte te geven aan de vrijwilligers. Hij waarschuwde dat de huidige situatie bijna onhoudbaar is voor de organisatie.

Burgemeester Fred Veenstra van De Fryske Marren, aanwezig bij de loting, erkende deze problemen en stelde voor om in september met andere burgemeesters en het SKS-bestuur samen te komen om oplossingen te bespreken. Veenstra, die in november burgemeester van Smallingerland wordt, benadrukte het belang en de schoonheid van het skûtsjesilen en gaf aan zich graag in te zetten voor de continuïteit van deze traditionele evenementen.

Uitslag van de Loting

Tijdens de traditionele loting op vrijdagavond werd bepaald dat Heerenveen, Woudsend en D’Halve Maen (Drachten) de startposities 1, 2 en 3 zullen innemen bij de SKS-skûtsjeswedstrijd bij De Veenhoop. Een dag later zullen Leeuwarden, Joure en Huizum op die plekken starten bij Earnewâld. Deze loting markeert het begin van een spannende reeks wedstrijden waarin de skûtsjes en hun schippers strijden om het kampioenschap.

De spanning en traditie van het skûtsjesilen blijven een essentieel onderdeel van de Friese cultuur, waarbij de loting uit de schipperspet een uniek en gekoesterd ritueel blijft.