Geen golf te hoog voor de Grouster roeiers!

Grou / Urk – Afgelopen weekend reisden zowel de Grouster roieers van de Spetters als de Fretters naar het druilerige Urk voor de jaarlijkse Vuurtorenrace.

Eenmaal aangekomen op de Burg J. Schipperskade, bleken de weersomstandigheden verre van gunstig. Daarom snel de sloepen in het water getakeld om daarna rap de feesttent in te duiken voor een bak koffie en plakje cake, de mentale voorbereiding van de race kon beginnen.

Pittige omstandigheden

Deze mentale voorbereiding was broodnodig, helemaal toen tijdens het palaver de mededeling kwam dat de omstandigheden pittig waren met golven tussen de 1 en 1,5 meter! Dit deed de organisatie van de Vuurtorenrace doen besluiten om de race drastisch in te korten, van de geplande 15,8 naar een 6,1 km.

Tweeledig

De reacties van de roeiers waren tweeledig, de ene helft krapte zich achter de oren, keken hun teamgenoten angstvalling aan en vroegen zich af waar ze aan zouden beginnen. De andere helft, waar de Fretters en Spetters toe behoorde, hadden een big-smile op de het gezicht en konden niet wachten om te starten, “je bent immers vaak te bang!”

Voortvarend

Op klokslag 12.30 uur was de eerste start voor de Wetterspetter, de dames roeiden voortvarend de haven uit. Eenmaal op het IJsselmeer beland werd pas écht duidelijk waarom de race was ingekort. Vol tegen de wind in en al beukend tegen de hoge golven moest er ruim 3 km geroeid om de keerboei te bereiken. Door de hoge golven is het water onvoorspelbaar en dansten de sloepen op en neer. Dit kan tot gevaarlijke situaties zorgen. In een onbewaakt ogenblik dreigde de veel grotere
“Seahorse” bovenop de Wetterspetter te botsten. Door kordaat optreden van de stuurvrouw van de Wetterspetter, Annemiek, werd dit ter nauwer nood voorkomen.

Inhaalrace

Ondertussen 9 minuten na de start van Spetters was het startschot voor de Wetterfretter. Met startnummer 17 was de opdracht duidelijk: het liefst 16 sloepen inhalen. Ook de heren gingen voortvarend van start. Het ruige weer haalde het beste bij de Fretters naar boven, de ene naar de andere sloep werd dan ook ingehaald. Bij de keerboei waren op 2 na alle sloepen ingehaald! Na de keerboei was het voor de 36 deelnemende sloepen iets makkelijker om voor de wind weer terug te roeien naar de haven. De Wetterspetters hebben de ruim 6 km afgelegd in 1 uur en 8 minuten. De Fretters hebben de race volbracht in exact 50 minuten. Gezien de omstandigheden voor beide sloepen, na wat later zou blijken, een prestatie van formaat.

Poon, kibbeling en patat

Het allermooiste van de wedstrijd op Urk is wel het beregezellige feest na de wedstrijd, voor elke deelnemer ligt er, in overvloed aanwezig, heerlijke poon, kibbeling en patat klaar. Al smullend van het lekkere eten (en drinken) was het wachten op de prijsuitreiking. Het wachten werd beloond! De Wetterspetters behaalden de 3 e prijs in de 2e klasse binnen en als kers op de taart behaalden de Fretters de 1 e prijs!! Dit geeft weer vertrouwen voor de volgende wedstrijd aankomende zaterdag in
Terhorne!