Cubacrisis 60 jaar Koude Oorlog Bunker Grou

(video) Koude Oorlog weekend Bunker Grou in teken 60 jaar Cubacrisis

Grou – Naar aanleiding van 60 jaar Cubacrisis organiseert stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog in het weekend van 22-23 oktober 2022 landelijke openstellingstijden voor objecten en musea, die gerelateerd zijn aan de Koude Oorlog. De BB Bunker in Grou is één van de deelnemers aan dit Koude Oorlog Weekend.

Gezien de huidige oorlogssituatie tussen Rusland en Oekraïne en de gespannen verhouding tussen de Russische president Vladimir Poetin en de Westerse leiders, zou je kunnen spreken van een nieuwe Koude Oorlog.


Oude radio’s. – Foto: Freepik.com

Zendamateurs

Zendamateurs zijn tijdens het Koude Oorlog Weekend actief vanuit de BB bunker Grou en maken contact met andere bunkers en locaties in heel Nederland. Er is namelijk een landelijk radionetwerk van zendamateurs die in geval van uitval van openbare communicatie de overheid kunnen bijstaan in berichtgeving. Ook komt er een re-enactmentgroep Peloton 3-2 van de Nationale Reserve naar de bunker om de sfeer van de Cubacrisis extra kracht bij te zetten.

Cubacrisis

Eén van de grootste bedreigingen op gebruik van nucleaire wapens was er tussen 16 oktober en 28 oktober 1962. Deze periode staat in de geschiedenisboeken omschreven als de Cubacrisis. Kernraketten waren vanuit de Sovjetunie onderweg naar Cuba waar lanceerinstallaties gebouwd waren. Uiteindelijk kwamen de sovjetleider Chroesjtsjov en president Kennedy van de Verenigde staten op 28 oktober 1962 tot een vreedzame overeenkomst, waarna de onmiddellijke dreiging van een kernoorlog verdween.

Koude Oorlog

De koude oorlog was echter nog lang niet uit de lucht. Als gevolg van voortdurende nucleaire dreiging uit de Sovjet Unie werd in 1965 in de vorm van een bunker een de commandopost bij Grou gebouwd. Deze bijzondere betonnen constructie is nog steeds volledig intact en voor negentig procent nog in originele staat ingericht.

Vragen

Door de huidige gespannen situatie met Rusland krijgt locatiemanager Roelof van Gelderen steeds vaker de vraag of de bunker nog als commandopost kan functioneren. “Hoewel het theoretisch gezien misschien kan, zie ik het niet gebeuren. Alles is namelijk zwaar verouderd en de apparatuur is niet meer van deze tijd.”

Bunker Grou

De bunker -in gebruik genomen in 1967- is ingericht met vier commandoposten en heeft een oppervlakte van ongeveer 1100 m². Ruim 150 mensen konden probleemloos in deze bunker twee weken bivakkeren – geheel afgesloten van de buitenwereld. De bunker was zelfvoorzienend – qua voedsel, water, stroom en verse gefilterde lucht. Vanuit de bunker in Grou kon men Friesland blijven besturen tijdens een crisissituatie. De goed afgedekte verblijven zorgden voor bescherming tegen atoomstraling.

Koude Oorlog Weekend

Wie wil weten hoe goed de bunker in Grou geconserveerd is, kan er tijdens het Koude Oorlog Weekend van zaterdag 22 en zondag 23 oktober beide dagen van 11:00 tot 16:00 uur terecht.

Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. Actief Media.