Dames GRSV 3e in Zwolse grachtenrace sloeproeien

Grou / Zwolle – Vanaf 2019 roeide de Wetterwrotter in de hoofdklasse dames. Dit jaar is de Wetterwrotter teruggezet naar de eerste klasse. Deze klasse paste volgens de FSN beter bij de prestaties van de roeiers, en dat bleek.

Zaterdag 18 juni was het weer tijd om de sloep achter de bus vol dames (en stuurman) te haken, op naar de Zwolse grachtenrace. Dit zijn altijd mooie en spannende races door de smalle grachten waarbij je hoopt dat je weer ongeschonden de smalle grachten uitkomt roeien.

Zweet & Zonnebrand

Naast de stevige concurrentie aan damessloepen was er deze dag nog één zeer grote concurrent, de stralend hete zon en een temperatuur van wel 28 graden. Vanwege de warmte was de race een ingekort maar desondanks drupt het zweet al voordat we waren gestart. De dames waren goed voorbereid dus met een dikke laag zonnebrand en natte doeken in de nek verschenen we aan de start, klaar voor de hete strijd! Na een eerste rondje flink opbouwen door de mooie en vooral smalle grachten van Zwolle was het tijd om het grote water op te gaan. Het moment om te knallen en sloepen in te halen voordat we weer de smalle grachten in verdwijnen.

Stuurmanskunst

Onder luid gejuich van de heren op de bruggen, die in de ochtend hun wedstrijd al hadden geroeid, kregen we nog meer adrenaline en kracht om enkele sloepen voorbij de roeien. Op naar het volgende rondje door de grachten waarbij onze stuurman een flink staaltje stuurmanskunst moest tonen om geen woonboten en voorbijgangers te raken. Vanwege het mooie weer waren niet alleen veel roeisloepen op het water te vinden maar ook plezierbootjes. Sommige luid juichend en sommige die moesten maken dat ze wegkwamen om geen riemen, van ons fanatieke roeiers, tegen hun aan te krijgen.

Strijd

Ook bij de roeisloepen onderling was het een ware strijd in de grachten! Opstopping en inhouden onder de brug en vervolgens weer aanzetten om toch weer wat sloepen in te halen daar waar het net kon. Soms al klappend met de roeiriemen tegen elkaar aan toch volle kracht door op naar de finish waar we binnen anderhalf uur overheen kwamen! Moe maar voldaan plonsden een aantal roeiers gelijk het water in om even af te koelen en evalueerden we de wedstrijd.

Blaren en spierpijn

Toch wel wat sloepen en concurrenten ingehaald en langzaam ontstaat er een gezonde spanning voor de prijsuitreiking.. Zouden we misschien dan toch..?! En ja hoor, kuikenklassement 1e prijs de Wetterwrotter werd er omgeroepen! Al juichend rennen we naar voren om onze prijs in ontvangst te nemen en wanneer we weer goed en wel op ons plek staan schalt ons naam wéér door de speakers, dit keer 3e prijs in de eerste klasse! Trots en voldaan vertrekken we met 2 prijzen weer naar Grou. Tijd om de blaren en spierpijn te laten herstellen en op naar de volgende roeirace!

De mannen in de Wetterfretter hadden wat meer moeite met de warmte. Zij werden dit keer 6e in de eerste klasse heren. Een mindere wedstrijd, maar zij gaan wel de zomer in met een eerste plaats in het klassement.