Smûk nieuw restaurant in Katlijk voor chef-kok afgebrand Trije Hûs Grou

Grou / Katlijk – Het staat nog op het netvlies van Chef-kok René Vaartjes gebrand. Het was 7 april 2017 toen restaurant Trije Hûs nabij Grou helemaal afbrandde. April 2019 is voor René Vaartjes ook een moment wat hij nooit zal vergeten. Met de Paasdagen is de in Wergea woonachtige kok onder de naam Smûk een nieuw restaurant gestart samen met de mensen van vergader- en feestlocatie Kwartier Noord in Katlijk.

Het is een nieuwe uitdaging in zijn culinaire geschiedenisboek. “Ik moet de omgeving, de mensen en de gasten opnieuw leren kennen. Een aantal oude bekenden, maar ook collega’s hebben inmiddels al weer kennis gemaakt met zijn bekende culinaire handtekening die hij in negen jaar bij het Trije Hûs heeft ontwikkeld.

De voorbereidingen voor het diner zijn in volle gang. Foto: Press4All

In april 2017 was het Grouster restaurant net een week open. “We wilden nog een mooi jaar draaien en dan proberen het restaurant te verkopen.” René heeft na brand lang nagedacht of hij de markante eetgelegenheid weer zou gaan opbouwen. “Ondanks dat ik uit alle hoeken hulp aangeboden kreeg heb ik besloten om wat anders te gaan doen, maar wel iets in het horeca-vak”. De voormalige locatie van Trije Hûs ligt er nu verlaten en onbebouwd bij. Al lagen er al plannen voor vijf recreatiewoningen op het eilandje.  “Een oud-collega van mij is er onlangs nog voorbij gevaren en zag dat er verder niks gebeurt.”

Collegiaal

In de tussenliggende periode tot de heropening van zijn nieuwe restaurant Smûk is de chef-kok bij verschillende collega’s bijgesprongen. Restaurant De Kade en Oan’t Wetter in Grou hebben van zijn diensten gebruik gemaakt. Langzamerhand begon het echter weer te kriebelen en speelde steeds meer de gedachte om weer achter het fornuis te gaan staan. Niet als chef-kok bij een baas maar gewoon weer met een eigen restaurant. “Ik heb wel eerder buiten het seizoen bij Kwartier Noord gewerkt en kende de locatie dus al. “

Rilette van eend met salade en sinaasappel en sinaasappelmayonaise.

Laagdrempelig

Vaartjes is enorm blij dat hij weer als chef-kok in de keuken staat van een eigen restaurant. “Het is een laagdrempelige eetgelegenheid. Het is geen tent waar je als gast met een driedelig pak met strik binnen hoeft te stappen.  Smûk moet gastvrijheid en een ongedwongen sfeer uitstralen.” Om echt een binding met de streek te krijgen maakt René gebruik van de producten uit de omgeving. Met als basis de Franse keuken gaat hij weer veel met verse producten werken. “De verse asperges haal ik bij Uulke & Wiepkje Hoekstra hier vijfhonderd meter vandaan. Terwijl het vlees van koeien uit de regio komt”, legt Vaartjes zijn versfilosofie nog graag eens uit. Van donderdag t/m zondag kan er gedineerd worden terwijl op zaterdag en zondag ook geluncht kan worden.. René nodigt oude bekenden maar ook nieuwe gasten uit om eens langs te komen bij restaurant Smûk in Katlijk.

Openingstijden: donderdag en vrijdag vanaf 17:00 uur – zaterdag en zondag vanaf 12:00 uur