(video) De Stem van Grou: Het verhaal achter de klokken van de Sint Piter tsjerke
Grou / video – De Sint Piter Tsjerke in Grou, een rijksmonument uit de 13e eeuw, heeft een rijke geschiedenis en indrukwekkende klokken die een belangrijke rol spelen in het dorpsleven. In de 15e eeuw werd de kerk grondig gerestaureerd, inclusief de robuuste toren die nog altijd over Grou waakt.
De kerk heeft drie bijzondere klokken en een carillon, elk met een eigen functie en historie:
- Klok 1 (1947) en Klok 2 (1948) zijn na de Tweede Wereldoorlog gegoten door Van Bergen uit Midwolda. Ze luiden bij kerkdiensten en begrafenissen. Interessant is dat bij een begrafenis van een man klok 1 als eerste klinkt en bij een vrouw juist klok 2. Beide klokken dragen Latijnse inscripties die spreken over leven, dood en de vrijheid die na de oorlog werd herwonnen.
- Klok 3 is een bijzondere historische klok uit 1653, gegoten door Jurjen Balthasar. Deze klok, met een handmatige aandrijving, werd in vroeger tijden geluid wanneer de grietman Carel van Roorda recht sprak. Tegenwoordig klinkt deze klok nog steeds op zondagen tijdens het ‘Onze Vader’ en bij trouwerijen wanneer het bruidspaar de kerk verlaat.
- Het carillon, bestaande uit 17 klokjes, werd in 1989 geïnstalleerd als eerbetoon aan Grou en draagt een inscriptie van de Sparbank Mid Fryslân. Het carillon speelt regelmatig melodieën en voegt een muzikale noot toe aan het dorpsleven.
In deze video krijg je een unieke blik op de klokken van de Sint-Pitertsjerke, inclusief beelden van het exterieur, interieur, en natuurlijk het prachtige geluid van de klokken die door de eeuwen heen een belangrijke plek in de Grouster gemeenschap innemen.
Bron tekst & video: Luidklokken Fryslân