gws schouwen

(Video) GWS schouwen treffen prachtig zeilweer bij Grou

Grou / Video – De jaarlijkse GWS schouwen september wedstrijden zijn op zaterdag 14 en zondag 15 september in Grou. Vandaag was het heerlijk zeilweer tijdens de kwalificatie voor de kampioenschapswedstrijden van zondag. We spraken met wedstrijdcommissaris Foppe Hoekstra die alles vanaf het starteiland goed in de gaten hield.

Kampioenschappen

Voor GWS schouwen gaat het om de kampioenschappen 2024. De GWS schouwen varen in 2 door loting bepaalde poules op zaterdag kwalificatie-wedstrijden. Daarna is op zondag de strijd in A en B klassen voor het A- en B-kampioenschap.

Historie Schouw

De schouw is een van de oudste bootvormen en speelde eeuwenlang een belangrijke rol in Friesland als werkboot, met name in het waterrijke “Lage Midden”. Ze was ideaal door haar eenvoudige bouw en geringe diepgang, en werd door boeren, vissers, ambachtslieden en kooplui gebruikt. De schouw evolueerde van houten naar ijzeren constructies en werd later uitgerust met zeilen en motoren.

GWS

In 1938 ontstond de GWS-schouw als verenigingsklasse binnen de Vereniging Grouwster Watersport (GWS). Deze zeilschouwen, gemaakt van ijzer en uitgerust met sprietzeil en fok, zijn wendbaar en betrouwbaar, en worden nog steeds gebruikt voor wedstrijden op de Friese meren.

Bloeiende klasse

Met ongeveer zeventig geregistreerde schouwen blijft de klasse bloeien, gestimuleerd door een klassecommissie die de promotie en organisatie van de wedstrijden verzorgt. De jaarlijkse kampioenschappen in Grou vormen de afsluiting van het zeilseizoen, waarbij de GWS-schouw een vertrouwd en karakteristiek beeld is in het Friese merengebied.