Windfoilen

(video) Windfoiler Yfke van der Meer uit Grou wil naar Olympische Spelen

Grou / Video – De 16 jarige Yfke van der Meer woont in Grou en is en fanatiek windfoiler. Net als broer Hidde vaart ze op de IQfoil, de nieuwe Olympische windsurfklasse.  Deze Olympische Spelen wordt er voor het eerst met deze klasse gevaren. Yfke heeft een droom om zelf in 2028 aan de Olympische Spelen mee te doen.

Yfke heeft het zeilen geleerd bij KWV Frisia. Net als broer Hidde en zus Marthe is ze begonnen bij de vrijdagavond trainingen in Grou. Al jong ging ze broer en zus achterna met meedoen aan wedstrijden. Uiteindelijk kwam ze op 10 jarige leeftijd in het Nationale team van de optimist en werd ze onder andere getraind door de eveneens uit Grou afkomstige Demi van der Meer. 

Gardameer, waar de Youth World Championship van Worldsailing werd gehouden.

Trainen

Via Hidde kwam Yfke in aanraking met het surfen. En dat vond ze toch leuker dan het zeilen. 2 Jaar geleden heeft ze de definitieve overstap gemaakt naar het IQ foilen. En vanaf dat moment was het veel trainen! 4 a 5 keer per week naar Almere om daar te trainen bij RTC Almere, waar de windfoilers centraal getraind worden en dan ook nog tussendoor naar de sportschool in Grou. 

Olympische Spelen

Want Yfke heeft een heel duidelijk doel. En dat is deelnemen aan de Olympische Spelen. Het liefst al in 2028, maar zeker in 2032.  In twee jaar tijd heeft ze veel vooruitgang geboekt en deelgenomen aan Europese en Wereldkampioenschappen. 

Ze is nu net terug van het Gardameer, waar de Youth World Championship van Worldsailing zijn gehouden. Dat is een ander Wereldkampioenschap dan de klasse zelf organiseert. Hier mag maar 1 per land per discipline aan meedoen, net als de Olympische Spelen. Daar moet je je dan ook voor selecteren. En aan dit evenement doen alleen de jeugdklassen mee die de voorlopers zijn van de Olympische klassen. En de deelnemers mogen meedoen tot en met hun 18e jaar.  Na nog een spannende strijd op de laatste dag is Yfke uiteindelijk 12e geworden, met maar 3 punten achterstand op nummer 9. 

Concurrentie

Voor Yfke was dit resultaat deels boven verwachting, maar een top 10 plaats was wel heel mooi geweest. De concurrentie is internationaal erg groot.  De meeste meisjes zijn erg sterk en surfen al een jaar of 5. En sommigen nog langer. Vandaar dat Yfke er met haar 2 jaar ervaring in de IQfoil klasse het op dit evenement heel knap heeft gedaan.

Crowdfunding

Het enige probleem met dit evenement is dat er van de sporter een forse eigen bijdrage wordt gevraagd. Voor dit evenement moest ze zelf 1500 euro bijbetalen.  Dat was 1400 euro voor inschrijven en overnachtingen. En daarnaast kwamen er nog reiskosten bij.  Yfke is daarvoor een crowdfunding actie opgestart bij de Yvonne van Gennip foundation. Deze actie loopt nog tot 30 juli.  Yfke geeft aan dat de hoge kosten niet bij de begroting voor dit jaar zaten. 

Haar ouders dragen veel bij en ze wordt ook gesteund door de Stichting HVS. En ze werkt zelf ook nog bij de Poiesz in Grou om zo al het geld bij elkaar te krijgen voor haar sport. Om goed te worden in deze klasse, moet ze in de winter een aantal training stages doen in het buitenland, wat ook een groot deel van het budget opslokt. Wat zou het mooi zijn als er tijdens de Olympische Spelen in 2028 weer een of twee Grousters mee gaan doen in de strijd om de medailles. 

Wereldkampioenschap

Het volgende grote evenement is het Wereldkampioenschap onder 23 jaar in Silvaplana. Zwiterserland, waarbij ze voor het eerst met de volwassenen mee gaat doen. Daarna volgt het wereldkampioenschap voor de jeugd in Mallorca eind oktober.

Tot die tijd kun je haar af en toe in Grou voorbij zien vliegen. Yfke is te volgen via facebook via Yfke van der Meer en op Instagram via yfke.vdmeer 

De link van de crowdfunding

https://yvgtf.nl/talentboek/help-yfke-van-der-meer-naar-youth-worldchampionship-2024