Tweede woning Grou

Nieuwe regels voor tweede woning dorpskern Grou

Grou – Per 1 juli 2024 treedt de Huisvestingverordening Gemeente Leeuwarden in werking. Met deze huisvestingsverordening wil de gemeente de beschikbaarheid van betaalbare koopwoningen vergroten. De verordening heeft twee invalshoeken: het bieden van opkoopbescherming voor koopwoningen met een WOZ-waarde tot € 260.000,- in de meeste Leeuwarder wijken en het voorkomen van het tweede woningbezit in de kernen van Grou en Warten.

Opkoopbescherming

Na 1 juli kan een nieuwe koopwoning niet meer zonder meer worden verhuurd. Vanaf die datum gelden aanvullende voorwaarden in de meeste Leeuwarder wijken voor woningen met een WOZ-waarde tot € 260.000,-. De nieuwe eigenaar van deze koopwoningen kan vanaf 1 juli alleen nog onder strenge voorwaarden een speciale verhuurvergunning opkoopbescherming of ontheffing van de opkoopbescherming van de gemeente krijgen om de woning te verhuren. Dit geldt de eerste vier jaar na aankoop van de woning. De opkoopbescherming geldt niet als de woning vóór de startdatum van de huisvestingsverordening al in eigendom was van de eigenaar. Dit houdt in dat de woning dan nog zonder vergunning mag worden verhuurd.

Verbod tweede woningbezit

Vanaf 1 juli gelden er nieuwe regels voor het gebruik van een tweede woning in de dorpskernen van Grou en Warten. In het centrale gebied is vanaf die datum het bezit van een tweede woning niet meer toegestaan en mag de woning alleen voor permanente bewoning worden gebruikt. Wie toch een koopwoning in het werkingsgebied als tweede woning wil gebruiken, is verplicht daarvoor een zogenaamde onttrekkingsvergunning aan te vragen bij de gemeente. Met de nieuwe huisvestingsverordening wil de gemeente de  leefbaarheid en de beschikbaarheid van koopwoningen in de dorpskernen vergroten.

Meer weten?

Meer informatie over de Huisvestingsverordening Gemeente Leeuwarden, het werkingsgebied, de verhuurvergunning opkoopbescherming, de ontheffing opkoopbescherming en de onttrekkingsvergunning is te vinden op de gemeentelijke website www.leeuwarden.nl.