foppe de haan

(video) Alle Friezen fit met Tjalling en Foppe

Video – Eco-coach Tjalling van den Berg en oud-coach van sc Heerenveen Foppe de Haan zijn misschien wel de meest fitte en vitale inwoners van Friesland. Met zijn 80 jaar eindigt Foppe de Haan de dag al tandenpoetsend op één been. Zijn sportvriend Tjalling van den Berg doet dat aan begin van de dag, zelfs met zijn ogen dicht. “Wij willen heel Friesland in beweging krijgen. En zowel oud en jong achter het beeldscherm vandaan halen”, laten beide heren weten. Ze mochten vorige week samen met een 15-tal sportende figuranten, als ambassadeurs bij v.v. ONT Opeinde acteren in een promotiefilmpje dat binnenkort te zien zal zijn.

In samenwerking met sportbedrijf Drachten organiseert v.v. ONT het ‘VITAAL en beweeg je fit’ programma dat erop gericht is om de ‘niet meer zo piepjongen’ onder ons aan het bewegen te krijgen en te houden. Het officiële VITAAL en beweeg je fit programma begint op woensdag 28 februari met buitenactiviteiten in Sporthal De Drait in Drachten. De buitenactiviteiten starten op donderdag 4 april bij ONT in Opeinde.

Overgewicht

Initiatiefnemers van het programma zijn ONT-ers Ed van Hunnik en voorzitter Jeen Visser. “We zijn ontzettend ambitieus en innovatief om dit tot een groot succes te maken. We maken ons zorgen over de ouderen die tegenwoordig steeds meer last hebben van overgewicht en die helaas steeds vroeger medische hulp nodig hebben”, uit Jeen Visser zijn bezorgdheid. Omdat een kleine vijftig procent van de senioren niet genoeg beweegt, nemen de zorgkosten enorm toe. “Door in allerlei vormen te bewegen, voorkom je preventief dat ouderen met een zorgvraag komen.

Sociaal aspect

Daarnaast speelt ook het sociale aspect een belangrijke rol. Zo kunnen deelnemers na het beweegprogramma gezellig hier in de kantine gezellig met elkaar een kopje koffie of theedrinken. Zo komen de sociale contacten op een hoger niveau en haal je ouderen uit hun isolement.” Iets waar Foppe de Haan en Tjalling van de Berg zich bij aansluiten. “We pakken eigenlijk de complete vitaliteit aan zodat alle inwoners van Friesland zich weer fit, fris, fleurig en vrij kunnen bewegen”, aldus de twee ambassadeurs.

Dit verhaal is i.s.m. Weekblad Actief tot stand gekomen en mag niet door derden worden overgenomen.