Marijke Groenewoud

(video) Schaatster Marijke Groenewoud woont nu in Grou en de NOS bezocht haar

Grou – Het dorp Grou heeft er een wereldkampioen als inwoner bij. Het is schaatster Marijke Groenewoud. Marijke Groenewoud, zelf een echte Friezin, kocht daar deze zomer haar eerste huis, en daar is zij immens blij mee: “Ik ben blij dat ik op het platteland woon”.*

Wereldkampioene

Op de wereldkampioenschappen schaatsen afstanden 2021 werd ze wereldkampioene massastart. Schouten werd derde in de sprint en won daarmee brons. Het seizoen daarop werd ze tijdens het NK afstanden zesde op de 1500 meter in 1.54,67. Doordat Jutta Leerdam zich afmeldde, kon zij haar plaats innemen voor de eerste wereldbekerwedstrijden. Op 4 maart 2023 in het ijsstadion Thialf in Heerenveen prolongeerde titelverdediger Marijke Groenewoud haar wereldtitel. 

Olympische spelen

In 2022 nam Groenewoud deel aan de Olympische Winterspelen 2022 in Peking. Op de 1500m eindigde ze als 5e en op de ploegenachtervolging behaalde ze brons met Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Irene Schouten. Ook op de massastart kwam ze samen met Schouten uit voor Nederland. Hoewel ze in de halve finale ten val kwam, wist ze zich voor de finale te plaatsen. Ook in de finale kwam ze ten val, waardoor ze voor Schouten niet meer de sprint aan kon trekken, maar toch wist Schouten zonder Groenewoud de gouden medaille te pakken.**

*Bron citaat: NOS **Bron Biografie: Wikipedia