nachtvlindernacht

Nationale Nachtvlindernacht 2023, kom je ook?

Er komen veel meer nachtvlinders voor dan dagvlinders, maar toch kennen de meeste mensen wel de dagpauwoog en het klein koolwitje, maar niet de hyena, de schaduwstipspanner en het karmozijnrood weeskind. Daar kan nu verandering in komen, want op 15 en 16 september wordt weer de Nationale Nachtvlindernacht georganiseerd. Kom langs op een van de excursiepunten en laat je verrassen.

Nachtvlinders

Ben je geïnteresseerd in nachtvlinders, maar vind je het lastig om ergens te beginnen? Dan is de Nationale Nachtvlindernacht een uitgelezen kans om een start te maken met deze interessante bezigheid! Het lokken van nachtvlinders met een laken en een felle lamp is een veelgebruikte methode en werkt erg goed, vooral tijdens de Nationale Nachtvlindernacht om alle aanwezigen de nachtvlinders goed te kunnen laten zien.

Groot avondrood

Groot avondrood. Foto: Freepik.com

Smeren

Maar in september loont het ook om te gaan smeren, aangezien veel nectarplanten al zijn uitgebloeid en veel soorten op zoek zijn naar andere manieren om hun energie aan te vullen. ‘Nachtvlindersmeer’ kan je heel makkelijk zelf maken door bijvoorbeeld fruit, stroop, suiker en wijn of bier te mengen en dit op bomen te smeren. Er zijn soorten die in mindere mate op licht afkomen, maar des te beter op smeer. Zoals het rode, karmozijnrode óf zelfs blauwe weeskind.

Weekend van 15 & 16 september

Vorig jaar was de Nachtvlindernacht van De Vlinderstichting begin juli, toen moest je tot laat opblijven om alle vlinders te kunnen zien. Dit jaar zal minder lang duren: de Nationale Nachtvlindernacht van 2023 vindt plaats op 15 en 16 september. Dan gaat de zon rond 20.00 uur onder en kun je vanaf 21.00 uur al de nodige nachtvlinders verwachten. En ja, ook in de nazomer vliegt er nog genoeg rond om je een nacht (of misschien zelfs wel twee nachten) te vermaken met nachtvlinders.