74-jarige man gereanimeerd door burgerhulpverleners in Grou

GROU – Op zondag 22 januari om 10.40 uur kreeg een 74-jarige man een hartstilstand op De Foarplecht in Grou. In de buurt bleken burgerhulpverleners te zijn die een signaal kregen van Hartslagnu.nl. De man werd door de burgers in Grou snel gereanimeerd.

Toen eenmaal de politie ter plaatse was, waren de burgerhulpverleners druk bezig met de reanimatie van de man. Het slachtoffer is met een hartslag overgebracht naar het Medisch Centrum Leeuwarden.

Burgerhulpverlener zijn aangemeld bij een oproepsysteem voor reanimatie. Bij een hartstilstand in de buurt krijgen zij een oproep op zijn of haar mobiel om naar het slachtoffer te gaan.

De eerste 6 minuten zijn cruciaal. Als iemand dan start met reanimeren en een AED aansluit, is de kans op overleven het grootst. Een ambulance redt het vaak niet om binnen 6 minuten bij het slachtoffer te zijn.