Ondanks verbod regelmatig bezoekers in Wilhelminapark Grou

GROU – Het vogelgriepvirus is bij het Wilhelminapark in Grou een veelbesproken onderwerp. Stichting de Hoannepôle benadrukt dat het van groot belang is dat mensen zich houden aan het toegangsverbod in het Wilhelminapark.  Ondanks het verbod zijn er regelmatig mensen in het park. 

Sinds de sluiting van het park in oktober, in eerste instantie vanwege de renovatie, zijn er toch nog regelmatig bezoekers in het park geweest. Dat terwijl het toegangsverbod in november vanwege de vogelgriep is aangevuld met een verbod op het voeren en in contact komen met de dieren.

Volgens de stichting komt dit deels doordat mensen niet beseffen hoe serieus de gevolgen van de vogelgriep kunnen zijn. “Onwetendheid en nieuwsgierigheid lokt mensen toch nog langs de hekken,” zegt Sabine Vriesema van de Hoannepôle.

De stichting heeft de kippen opgehokt, maar vanuit welzijnsoogpunt is het niet mogelijk om de muskuseenden op te sluiten. Door contact met wilde vogels bestaat daardoor het risico dat de dieren in contact komen met het voor vogels dodelijke virus. Ook mensen kunnen, zonder dat ze het weten, het virus meedragen.

Naast de ophokplicht heeft de stichting een registratieplicht: “we kunnen nagaan welk personeel in contact is geweest met de dieren en hebben ook regelmatig overleg met de aannemer over de situatie,” zegt Vriesema. “Geen personeel? Dan geen toegang!”