Skûtsje Grou

Skûtsje Doarp Grou met schipper Douwe Visser voor achtste keer kampioen

Grou – Na een eerste valse start, konden de skûtsjes vandaag van start gaan om een grote zandloper in de baai van Lemmer te varen. Onder stralende omstandigheden, volop publiek en een stevige wind was het ideaal zeilweer. Het skûtsje van Huizum ging voortvarend van start terwijl Grou genoegen moest nemen met een plaats in de achterhoede. Uiteindelijk greep Huizum de dagoverwinning terwijl Grou met een achtste plek kampioen leek te worden. Na het intrekken van het protest van Earnewâld tegen Grou, werd Doarp Grou kampioen van de SKS editie 2024. Zaterdag zal de bemanning van het Grouster skûtsje gehuldigd worden. Rond 20:00 uur zal een armada aan schepen bij hotel Oostergoo aan de Nieuwe Kade 1 arriveren.

De omstandigheden vandaag waren totaal anders dan gister. In het begin van de wedstrijd namen Huizum, de Súdwesthoek en Heerenveen de eerste drie plekken in. Grou worstelde in het achterveld om plekken te winnen, maar bleef na een moeilijke boeironding op de twaalfde plek steken. Joure en Heerenveen zeilden met de flinke wind een stabiele race. Huizum zeilde geen meter te veel en wist beetje bij beetje uit te lopen op de Súdwesthoek. Voor het eerst tijdens deze editie van het SKS-kampioenschap had Doarp Grou het zwaar. Ze kregen het niet voor elkaar om snel vanaf de twaalfde plek op te stomen. 

Aanvaring

Ondertussen maakte het skûtsje van Heerenveen flink vaart en zat steeds dichter in de buurt van de Súdwesthoek. Met veel moeite wist Grou een plekje op te schuiven te koste van Earnewâld. De skûtsjes in de achterhoede voeren dicht op elkaar bij de onderste ton, met een aanvaring tussen Earnewâld de Heale Moanne als resultaat.

Opschuiven

Voorin wist Heerenveen ondertussen de SWH in te halen en op te schuiven naar de tweede plaats. Grou profiteerde van de strijd achterin en wist toch langzaamaan richting het middenveld te varen en in te lopen op directe concurrent Leeuwarden. Grou maakte een knappe slag en haalde uiteindelijk Leeuwarden en Akkrum in waardoor ze de negende plek veroverden. Tussen Langwar op positie acht en Lemmer op plek zeven zat echter een groot gat zodat Grou niet de mogelijkheid had om nog veel verder naar voren te komen.

Van cruciaal belang

Huizum zeilde gestaag door met de hoop een dagoverwinning te pakken, waarin ze nog nooit eerder slaagden. Grou zette ondertussen druk op Langwar voor de achtste positie, terwijl voorin Heerenveen probeerde Huizum te achterhalen. De SWH hield mooi stand op achtervolger Sneek. Tot het einde bleef het spannend omdat Grou meer snelheid ontwikkelde dan Langwar, maar inhalen was een ander verhaal. Rond half vier lag Grou ondanks alles nog steeds op kampioenskoers, dan moest Heerenveen wel tweede blijven. Die deed er alles aan om Huizum van de overwinning af te houden. In een heroïsche strijd werd tot de laatste meter gestreden om als eerste over de finish te gaan terwijl Joure probeerde de SWH te achterhalen. Sneek zeilde vijfde en Drachten zesde. 

De finale

De laatste tonronding ging voor Huizum mooi op weg naar de finish. Heerenveen plaatste nog een aanval op de koppositie door overstag te gaan. Ondertussen kon Grou nog de achtste plek op Langwar veroveren waardoor ze nog steeds op kampioenskoers lagen. Huizum slaagde er uiteindelijk in om Heerenveen voor te blijven door weer een klein gat te slaan en een historische dagoverwinning te grijpen. Na Huizum en Heerenveen werd de SWH derde in de dagstand bij Lemmer. Vanwege een mogelijk protest van Earnewâld ging Grou niet juichend over de finish. Die werd later ingetrokken zodat Grou vanaf vandaag feest kan vieren met het achtste kampioenschap onder schipper Douwe Visser.