Skûtsje Doarp Grou

Doarp Grou naar tweede dagzege met zicht op SKS-kampioenschap 2024

Doarp Grou met schipper Douwe Azn Visser deed in de Lemster baai prima zaken zijn SKS-titel te prolongeren. Heerenveen was spekkoper en zeilde vanuit een valse start als 14e en finishte als 2e. De Rienk Ulbesz Leeuwarden verdedigde zijn tweede plek in het algemeen klassement.

 

Met nog twee wedstrijden te gaan komt er zicht op wie zich SKS-kampioen 2024 mag noemen. Regerend kampioen Doarp Grou met schipper Douwe Azn Visser staat riant aan de leiding met 19.6 punt. Prolongatie van de titel kan de Grousters bijna niet meer ontgaan. De Rienk Ulbesz van Leeuwarden met Willen Zwaga (31.6) strijdt met de kampioen van 2022 De Lemmer (32.7) en Heerenveen (34.9) om het zilver en brons. Woensdag was de eerste van twee dagen zeilen in de Lemster baai op de Lemmer: de Leeuwarder dag.

Uitstel

Na het tien minuten schot om 14.00 uur gooide bliksemflitsen en donder roet in het eten. De gele vlag werd gehesen en de start voor onbepaalde tijd uitgesteld. Om 15.45 uur werd dan eindelijk wel groen licht gegeven.
Heerenveen, Woudsend en Drachten waren te gretig en moesten opnieuw starten. Heerenveen leek daarmee zijn kansen op het podium te vergooien. De aanvoerder van het klassement Grou had een prima start en rondde als eerste voor Sneek. Drievoudig dag winnaar Lemmer volgde als derde gevolgd door Joure, Langweer met Leeuwarden als zevende. Huizum en Akkrum zagen de pechvogels na de start achter zich.

Aanval

Grou nam voor de wind afstand van de volgende skûtsjes die vochten om de tweede plek. De Halve Maan deed de beste zaken en rondde de onderste ton als tweede. Sneek was drie voor Lemmer, Joure en Heerenveen die na de valse start steeds verder naar voren schoof. Leeuwarden rondde op een negende stek. Akkrum en Huizum nog steeds in de achterhoede. Lemmer koos met een lange bakboordslag de aanval op leider Grou en de Halve Maan van Drachten. Leeuwarden, na een korte backboorslag, probeerde over stuurboord plekjes te veroveren.

Spekkoper

Weer bij de bovenste ton van de zandloper route was het Heerenveen dat achter Grou, de Halve Maan kort achter Lemmer als vierde rondde. Leeuwarden wist van plekje negen naar acht te varen vol in de aanval op Langweer en Sneek. Leeuwarden koos nog een keer de aanval via een stuurboordslag en schoof weer twee plekjes op naar zes. ‘Dag winnaar’ was echter de Gerben van Manen van Heerenveen. Na een valse start als 14e gestart kreeg schipper Sytze Pzn Brouwer als tweede het schot. Met een paar kleine wijzigingen was het klassement om de dagzege gemaakt.

Uitslag
1. Grou
2. Heerenveen
3. Joure
4. Lemmer
5. Drachten (
6. Leeuwarden
8. Akkrum
13. Huizum

Algemeen klassement met nog twee wedstrijden te gaan:

1. Grou (19.8)
2. Leeuwarden (31.6)
3. Lemmer (32.7)
4. Heerenveen (34.9)

Bron tekst: Omroep Leeuwarden