skûtsjesilen

Strijd om SKS-kampioenschap Skûtsjesilen barst weer los

Grou – Zaterdag 3 augustus is het weer zover, dat start het SKS-kampioenschap Skûtsjesilen 2024. Op vrijdag 2 augustus is er traditiegetrouw in Grou de loting. Veertien schippers, bemanningen, vrijwilligers en SKS-bestuur komen ’s avonds in de tent op het Halbertsmaplein bijeen waar de schippers lootjes trekken die de startvolgorde bepalen bij de wedstrijden op De Veenhoop en bij Earnewâld. 

Op zaterdag 3 augustus om 14:00 uur start officieel het kampioenschap waarbij de skûtsjes in een lange sleep achter de sleepboot vanaf de houtstekken naar de Pikmar worden gevaren. Zoals gebruikelijk zullen de toeschouwers rijendik aan de waterkant staan, om maar niets van dit vaarspektakel te missen.

Traditie

Het skûtsjesilen is meer dan alleen een sport; het is een levendig stukje Friese geschiedenis dat zijn charme behoudt. Dit jaar is het opnieuw een viering van traditie, duurzaamheid en zeilplezier, terwijl de skûtsjes strijden om de felbegeerde titel van kampioen. Veertien dagen na het eerste startschot wordt op vrijdag 16 augustus op de Snitser Mar bekend wie de opvolger wordt van regerend kampioen Douwe Azn Visser en zijn bemanning van het Grouster skûtsje.

Live volgen

De wedstrijden zijn live te volgen bij Omrop Fryslân en er is dagelijks tijdens de wedstrijden een voor- en nabeschouwing die op locatie wordt gemaakt. Omroep Max zendt iedere dag vanuit de plaats waar de wedstrijden worden gezeild om 17.30 uur op NPO 1 het MAX Skûtsje Journaal uit.