skûtsje de emanuel

Skûtsje De Emanuel in Grou vervangt De Kammeraat

Grou – Onlangs is de vloot skûtsjes die als thuishaven Grou heeft uitgebreid met De Emanuel met als schipper Herre Hooghiemster. Deze vervangt het skûtsje de Kammeraat. Er zijn echter meer van deze historische vrachtschepen die Grou als thuishaven hebben. Dat zouden er op dit ogenblik vier zijn.

De bekendste hiervan is It Doarp Grou met als schipper zevenvoudig SKS-kampioen Douwe Azn. Visser. Daarnaast is er nog de prachtige Frysia met Joop Mink als schipper en ook nog bekend is skûtsje De Nijverheid met schipper Eelke Boersma. Volgens het stamboek zijn er meer skûtsjes met een eigenaar in Grou, maar of die hier ook hun thuishaven hebben en of die gegevens nog actueel zijn is onbekend. Een trouwe lezer van Grousters.nl stuurde een mail waarin hij liet weten dat we in Grou nog een skûtsjeschipper hebben van de Raerder Roek met als thuishaven Raerd. Het is Sijmen Kalsbeek die met dit skûtsje en zijn team afgelopen jaar naar de A-Klasse van de IFKS promoveerde. Suggesties of aanvullingen zijn welkom via redactie@grousters.nl

De Kammeraat

De Emanuel vervangt De Kammeraat. Met dit laatste schip debuteerde de Grouster Herre Hooghiemster als schipper in de C-klasse van de IFKS. De Kammeraat staat voor de vrienden- ploeg (kameraden) die als bemanning mee gaan op het schip. Na een spannende reeks wedstrijden is het de ploeg gelukt om te promoveren naar de B-klasse van de IFKS. Onder toeziend oog van een grote groep fans werd op de laatste dag de promotie veiliggesteld met een prachtige overwinning op het IJsselmeer bij Lemmer!

De Emanuel

Vorig jaar werd er nog gezeild met een gehuurd skûtsje. In 2024 zeilt het team met het eigen skûtsje de Emanuel. De Emanuel is gebouwd in 1914 en heeft een rijke historie zowel in de SKS als in de IFKS. Zo werd Jeen Zwaga met de Emanuel SKS-kampioen in 1982 en 1983, en werd Marijn Olsthoorn IFKS-kampioen in 2017. Natuurlijk verander je niet zomaar de naam van een historisch skûtsje, daarom gaat het Kammeraat-team zeilen onder de naam Emanuel. Het zeilteken van de Emanuel is veranderd in het wapen van Grou in een modern jasje.

Aanlegsteiger

Een goede voorbereiding is alles. Deze winter is de ploeg druk bezig geweest om het skûtsje helemaal in orde te krijgen: verven, schuren, lakken! Ook is de aanlegsteiger van het skûtsje volledig vernieuwd. De bemanning heeft hard getraind in de sportschool om de zeilen weer aan te kunnen trekken. Nu met de trim bezig en oefenen voor de wedstrijden op de wateren rondom Grou!

Lemmer Ahoy

Het IFKS-kampioenschap 2024 vindt plaats van 17 tot en met 24 augustus. Daarnaast zal de Emanuel meedoen aan Lemmer Ahoy, van 9 tot en met 11 mei en Slach om Heech op 15 en 16 juni.

Tekst & foto’s met toestemming beschikbaar gesteld door De Emanuel