fiets

Klaas fietst 14.000 km per jaar in en rond Grou

Grou – Als er iemand is die bijna elke centimeter van Grou kent, dan is het wel de 76-jarige Grouster Klaas Vriesema. Met zijn markante verschijning en grote bos haar is hij al fietsend dagelijks in het dorp te vinden. We leggen hem de vraag voor hoe Klaas de situatie voor fietsers in Grou vindt.

fiets

Klaas Vriesema is dagelijks fietsend door Grou te vinden. Foto: Press4All

Op de vraag hoeveel kilometers hij jaarlijks fietst geeft Klaas lachend antwoord: “Per dag ongeveer veertig en per jaar 14.000 km. Tegenwoordig wel op fiets zonder middenstang, dan hoef ik mijn been niet meer in de lucht te gooien.” Als penningmeester van de plaatselijke visclub HSV Idaarderadeel stapt hij ook op de fiets om het geld van de tijdelijke visvergunningen te innen. 

Fietsende dorpskrant

Eigenlijk is Klaas heel nieuwsgierig wat er allemaal in Grou gebeurt. Je zou hem kunnen zien als een fietsende dorpskrant. Regelmatig staat hij stil bij een bekende of neemt een bouwproject in ogenschouw. Omdat Klaas al geruime tijd met pensioen is, heeft hij voldoende tijd om dagelijks op de fiets te stappen. Klaas zijn wieg stond in het Friese Pingjum, maar hij voelt zich naar zoveel jaar in Grou een echte Grouster. Na zijn werkzame periode als ICT-er in Leeuwarden is zijn fiets meer dan ooit zijn vaste stalen kameraad.  “Ook heb ik altijd een plastic zak bij me om zwerfvuil op te ruimen.” 

Verkeersregelaar

Klaas spreekt hier in Grou als fietser natuurlijk als ervaringsdeskundige. Bovendien is hij als vrijwilliger ook gediplomeerd verkeersregelaar bij diverse evenementen in Grou. Dan staat hij met een geel hesje het verkeer in goede banen te leiden. “Daarvoor moet je elk jaar een pittig online examen doen. Vroeger werd dat examen nog op het voormalige politiebureau in Grou afgenomen. Je moet nu gemiddeld een 8 hebben en op alle onderdelen een voldoende anders slaag je niet.” 

Op de vraag welke plekken in Grou beter geschikt moeten zijn voor fietsers, kan Klaas meteen een aantal locaties opsommen. Wat hem vooral opvalt is dat automobilisten in Grou op sommige plekken flink hard rijden. “Bekend is natuurlijk de Stationsweg maar ook op het Hôflân en de Burstumerdyk is het soms net een racebaan. Daarnaast heb je als fietser van rechts voorrang, iets waar automobilisten niet altijd rekening mee houden.”

Rotonde

Als we hem de voorrangssituatie bij de rotonde voorleggen heeft Klaas daar meteen zijn visie op. “Die moet zo blijven zoals het is. Het is wel mooi dat fietsers daar zowel links als rechtsom mogen. Maar ik zie het niet in dat voorrang voor fietsers dit knelpunt veiliger gaat maken.”

Ben je niet eens toe aan een e-bike Klaas?

Daar moet de Grouster pedaleur echter niets van weten. Zolang ik gezond en fit ben, ben ik mijn eigen motor. “Mijn nieuwe fiets kan, bij goede gezondheid, nog jaren mee.”

Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. Pleatslik Belang Grou