marathon natuurijs

Marijke Groenewoud uit Grou kwalificeert zich voor WK afstanden in Calgary

Grou – Al enige tijd is Marwin Talsma (24) geen onbekende schaatser meer in Grou. Zus Kim (22) laat zich inmiddels ook flink gelden op het ijs. Ze liet begin november zien dat ze zich op de marathon kan meten met de snelsten. Daarnaast is de nieuwe inwoonster van Grou Marijke Groenewoud een derde troef voor Grou. Ze kwalificeerde zich vanavond als tweede tijdens de NK Afstanden in Heerenveen voor de wereldkampioenschappen in het Canadese Calgary (15-18 februari). Dit is het meest prestigieuze schaatstoernooi van het seizoen.

5.000 meter mannen

Het was vanavond lange tijd spannend of Marwin Talsma zich bij 5.000 meter zou kwalificeren voor het WK afstanden. Toch kwam de schaatser in Grou uiteindelijk ruim drie seconden te kort (6.18.92) op bronzen medaille winnaar Marcel Bosker (6:15.64). Winnaar werd Patrick Roest (6:09.44) met ruim achter zich als tweede Chris Huizinga (6:14.80).

1500 meter vrouwen

Met de inbreng van Kim Talsma en Marijke Groenewoud had Grou maar liefst twee ijzers in het vuur. Van te voren werd al rekening gehouden dat de laatste zich zou kwalificeren. Kim Talsma kwam niet binnen de top tien met haar tijd (2.00.59) terwijl Marijke Groenewoud (1.51.91) alleen Joy Beune voor zich moest dulden. Zodat Marijke Groenewoud zich net als vorig jaar als tweede kwalificeerde en in februari mag afreizen naar het Canadese Calgary.