Berend Mink stopt definitief als skûtsjeschipper

GROU – Al meer dan twintig jaar was Berend Mink schipper en deed hij mee aan de jaarlijkse Skûtsjesil-wedstrijden. Berend Mink (57) is een lokale beroemdheid geworden door zijn kampioenschap in 2000 en 2001 met het Grouster Skûtsje.

Vanwege zijn watersportbedrijf kon Berend zich niet meer voor de volle honderd procent inzetten tijdens de Friese zeilwedstrijden. Daarom heeft hij zijn passie voor skûtsjesilen definitief opgeven. Dit is erg moeilijk voor hem omdat deze doorgewinterde schipper alles goed wil doen en het liefst geen keuzes maakt. ‘Je moet één ding goed doen en niet twee dingen half’, zegt Berend Mink met samengeknepen ogen.

Schipper
De passie voor skûtsjesilen is Berend Mink met de paplepel ingegoten. In 1988 volgde hij zijn vader op en werd hij schipper van het Grouster skûtsje. Berend wil deze familietraditie graag voortzetten, maar zoon Albert is daar nog niet heel enthousiast over: ‘Het is op zich wel mooi om schipper te zijn, alleen nu nog niet op deze leeftijd.’ Albert vindt de verantwoordelijkheid om schipper te zijn nog iets te groot.

Berend gaat de geschiedenisboeken in als een strijdlustige schipper. Volgens Albert praat zijn vader nooit over zijn gevoelens, ook niet als hij verloren heeft. ‘Hij wil altijd winnen, als hij verliest dan baalt hij wel aantal dagen. Dan is hij erg kortaf en chagrijnig’, zegt Albert.

Zakenpartner
Oud-zakenpartner Tom Scherjon schetst Berend als een gezellige en perfectionistische man. Omdat Tom zelf ook perfectionistisch is, klikte het goed met Berend. Ze hadden samen een skûtsje gekocht en verhuurden het schip voor feesten. ‘We hebben het een jaar of zeven in goede harmonie gedaan. Aan boord gingen we vaak gezellig een borreltje drinken. Ik vind het een gezellige joviale vent, waar ik een goede partner aan heb gehad,’ zegt Tom.

Doordat de zaken terugliepen, heeft Berend uiteindelijk het skûtsje verkocht aan Tom. Ondanks dat de twee watersportliefhebbers niet meer zakelijk met elkaar verbonden zijn, praten de ze nog wekelijks met elkaar. ‘Eergisteren stond hij even met zijn motor voor mijn huis, ik had mijn tuin gedaan. Hij kwam even kijken hoe ik in mijn tuin stond. En zo kom ik soms weer even bij hem langs wippen, dat gaat prima,’ vertelt Tom.

‘Aardig op leeftijd’
Skûtsjesilen is Berend zijn grote passie en daarom was het voor hem lastig om er afscheid van te nemen. ‘Ik heb veel respect voor hem. Hij heeft wel bewezen met zijn kampioenschappen dat hij een goede schipper is’, zegt Joop trots.