skûtsjesilen

Skûtsje Sneek wint weer, Grou achtste op Hegemer Mar

Grou / Heeg – De strijd om het kampioenschap van de SKS is nog niet gestreden. Schipper Jappie Visser en zijn bemanning deden op de Hegemer Mar maandag 12 augustus 2024 goede zaken: ze versloegen Grou in een kruisrak, nadat Grou hen eerst was gepasseerd en wonnen de wedstrijd.

Belangrijk voor het klassement: Grou werd uiteindelijk achtste, maar mag dit resultaat vooreerst als slechtste aftrekken en leidt zodoende nog wel het klassement.

Bevangen door hitte?

Het werd een boeiende wedstrijd, met een matige wind en een wedstrijdbaan met een ‘gate’: keuze aan de schippers om linksom of rechtsom het kruisrak weer in te zeilen. Grou had eerst de betere slagen, maar nadat Sneek in kruisrak de klassementsleider was gepasseerd leken de Grousters bevangen te worden door de hitte: de ene ongunstige slag volgde op de andere. Toen Grou ook nog eens met de romp een boei raakte en een strafrondje moest maken, leidde dit uiteindelijk tot de genoemde achtste plek op de finish.

Opvallend was ook dat er, in tegenstelling tot de wedstrijd van zaterdag bij Stavoren, geen enkele protestvlag werd gehesen. De omstandigheden waren dan ook volslagen anders: een vrij kalme wind én geen hoge golven, zoals op het IJsselmeer. Wel waren er wat windschiftingen én was er volop variatie door de ‘gate’, zodat pas in het laatste deel van de wedstrijd de kaarten nagenoeg geschud waren. Lemmer en Huizum kwamen vlák na elkaar als negende en als tiende door de finish.

Officiële uitslag

Dit is de officiële uitslag van de wedstrijd van maandag bij Woudsend:
1. Sneek (0,9); 2. Akkrum; 3. Joure; 4. Heerenveen; 5. Drachten; 6. Earnewâld; 7. Leeuwarden; 8. Grou; 9. Lemmer; 10. Huizum; 11. Súdwesthoeke; 12. d’ Halve Maen; 13. Woudsend; 14. Langweer.

Omdat schipper Jappie Visser van de jury 14 (aftrekbare) strafpunten kreeg voor zijn wedstrijd bij Stavoren én hoger beroep heeft aangekondigd, is het klassement nog ietwat ongewis. (Ook Akkrum en Drachten kregen daar 14 strafpunten).

Grou leidt klassement

Voorlopig staat Grou nog op kop met – na aftrek van de slechtste wedstrijd – 15,9 punten. Heerenveen staat tweede met 23,9 punten, Leeuwarden derde met 24,1 punten. De Leeuwarders krijgen voor hun wedstrijd bij Stavoren het gemiddelde van hun uitslagen, omdat ze buiten eigen schuld de strijd op het IJsselmeer moesten staken).

Sneek is (voorlopig) vierde met 24,8 punten. Lemmer heeft drie punten meer: 27,8. De overige skûtsjes hebben 37 (Huizum, vijfde) punten of meer. Drachten staat 14e en laatste met 62 punten.

Dinsdagochtend inhaalwedstrijd

De skûtsjes van de SKS zeilen dinsdagochtend 13 augustus vanaf elf uur de inhaalwedstrijd, ook op de Hegemer Mar bij Woudsend. Dit nadat de wedstrijd vorige week vrijdag bij Elahuizen niet doorging vanwege te harde wind.