Armoede regelingen gemeente leeuwarden

Gemeente Leeuwarden wil armoederegelingen fors uitbreiden

Grou – Gemeente Leeuwarden wil aansluiten bij het Volwassenenfonds Sport & Cultuur. Door aan te sluiten bij het fonds kan de gemeente mensen met weinig geld helpen met kosten voor contributie, lidmaatschap of materialen. Het college wil met de armoederegeling inwoners met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm tegemoet komen tot jaarlijks €300,-.

Het college legt dit voorstel voor aan de gemeenteraad. Om meer mensen te bereiken en helpen vraagt het college de gemeenteraad om daarvoor extra geld beschikbaar te stellen.

Wethouder Hein Kuiken: “Alle inwoners moeten mee kunnen doen aan sport of cultuuractiviteiten. Sport en cultuur dragen bij aan een gezond en actief leven. Kosten mogen daarvoor geen drempel zijn. Voor kinderen bestaan al regelingen, maar voor volwassenen nog niet. Met deze regeling denken wij honderden inwoners in de gemeente Leeuwarden te kunnen helpen.”

Stijgende kosten

Er zijn steeds meer signalen* dat volwassenen stoppen of overwegen te stoppen met sport of cultuur door stijgende kosten. Vooral mensen met een laag inkomen.

Wanneer gaat de extra armoederegeling in?

Als de gemeenteraad akkoord geeft, kan de voorbereiding starten. De gemeente streeft er naar om rond de zomer van 2024 te starten.