hardzeildag

Hardzeildag en Skûtsjesilen editie 2024 vallen samen

Sneek – Op woensdag 7 augustus is de Snitser Mar het strijdtoneel van Hardzeildag én van het SKS- kampioenschap Skûtsjesilen. Evenals in 2023 vinden beide zeilevenementen plaats op dezelfde dag.

De Koninklijke Watersportvereniging Sneek (KWS), die verantwoordelijk is voor de organisatie van de Hardzeildag, en de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen (SKS) hebben in gezamenlijk overleg de eigen programma’s aangepast om deze dag zo goed mogelijk te laten verlopen. Voor de doorgaande scheepvaart op het Prinses Margrietkanaal gelden aangepaste maatregelen.

Programma en maatregelen

Zowel de KWS als de SKS hebben de starttijden verschoven, zodat beide hun wedstrijden op de Snitser Mar kunnen houden. Hardzeildag begint eerder en het skûtsjesilen later.

Hardzeildag: Start: 09.00 uur – Laatste start: circa 13.00 uur

Skûtsjesilen: Start: Rond 15.15 uur (Een uur en een kwartier later dan gebruikelijk)

Begeleide doorvaart beroepsvaart

Het wedstrijdwater is afgesloten en het Prinses Margrietkanaal, de vaarweg tussen Lemmer en Delfzijl, is alleen toegankelijk voor de beroepsvaart. Tussen 14.00 uur en 18.00 uur is er begeleide doorvaart voor de beroepsvaart.

Het snelvaargebied aan de westzijde van de vaargeul is voor die dag niet bevaarbaar voor snelle boten (dat verbod gaat in om dinsdagavond 6 augustus vanaf 18.00 uur) en wordt ingericht als wacht- en ankergebied voor recreatievaart en de SKS-supporters. Vanaf 09.00 uur mag er niet meer worden gevaren. Dat verbod geldt tot ongeveer 14.30 uur. Dan legt de SKS-wedstrijdcommissie van Terherne de rode markeringsboeien in het meer. De supporters van het skûtsjesilen kunnen daarachter dan voor anker gaan.

De volgvloot van de SKS wordt verwezen naar drie ligplaatsen aan de rand van het meer (zie kaartje).

Boeienlijn van het PM-kanaal

Op woensdag 7 augustus zal er beperkt scheepvaartverkeer mogelijk zijn op de Snitser Mar. De volgvloot van de SKS-skûtsjes en het beroeps- en recreatieverkeer moeten er rekening mee houden dat ze tijdens de wedstrijden van de KWS niet de boeienlijn van het PM-kanaal (zie bijgevoegde kaart) mogen passeren.

87ste Sneekweek

De Sneekweek vindt plaats van zaterdag 3 tot en met donderdag 8 augustus. Er worden zo’n 1400 deelnemers verwacht, met 600 boten die starten in 30 klassen. De officiële opening van de Sneekweek is op vrijdag 2 augustus in het centrum van Sneek, gevolgd door de traditionele Vlootschouw door de grachten van de stad.

Hardzeildag

Hardzeildag, een van de meest iconische en feestelijke dagen tijdens de Sneekweek, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1814. Dit evenement, dat traditioneel op de woensdag van de Sneekweek plaatsvindt, trekt zeilliefhebbers van heinde en verre. Zowel amateurs als professionele zeilers nemen het die dag tegen elkaar op. Naast de sportieve activiteiten wordt Hardzeildag gekenmerkt door de feestelijke sfeer in Sneek, met muziek, markten en tal van festiviteiten die de stad tot leven brengen. Wat ooit begon als een lokale zeilwedstrijd, is uitgegroeid tot een nationale viering van zeiltraditie en gemeenschap, en blijft een hoogtepunt voor zowel deelnemers als toeschouwers.

SKS-kampioenschap Skûtsjesilen

Het SKS-Kampioenschap Skûtsjesilen wordt van zaterdag 3 tot en met vrijdag 16 augustus gehouden. Het kampioenschap start in Grou en eindigt op de Snitser Mar bij het Sneker Starteiland. De veertien skûtsjes zeilen tijdens elf wedstrijden op de Friese wateren om het felbegeerde Sulveren Skûtsje. Op 16 augustus wordt tijdens de slotwedstrijd op de Snitser Mar bekend wie de opvolger wordt van regerend kampioen Douwe Azn Visser (Grou).

Sneekweek en SKS-skûtsjesilen

Zowel de KWS als de SKS verwachten veel zeilfans op en rond de Snitser Mar te begroeten. Beide zeilevenementen zijn grote publiekstrekkers op de Friese wateren. De Sneekweek is bovendien het grootste zeilevenement op binnenwater in Europa. Het SKS-skûtsjesilen (opgericht in 1945) is het grootste meerdaagse zeilevenement ter wereld en trekt jaarlijks duizenden zeilfans.

De KWS en de SKS kijken uit naar een fantastische zeildag en hopen jullie op en rond de Snitser Mar te zien!