(video) Heeft Grou ook modern erfgoed?

Grou / Video – ‘Wat zijn de mooiste gebouwen en andere ontwerpen (zoals kunstwerken in de buitenlucht en parken) uit de periode 1965-2000 in Fryslân?’ Die vraag stelt de provincie Fryslân samen met de Bond Heemschut afdeling Fryslân aan de inwoners van de provincie. Op de website https://stimfanfryslan.frl/budgets kun je bekijken welke ontwerpen uit de genoemde periode al zijn voorgedragen. Daarvan is het Aquaverium in Grou eentje. Bovendien kun je ook zelf ontwerpen voordragen. Dat kan nog tot 25 februari 2024. 

Enkele voorbeelden van voorgedragen ontwerpen uit het Friesland zijn het carillon en het gemeentehuis in het centrum van Drachten. In Grou is alleen het Aquaverium voorgedragen en in de buurt ook nog De Blauwe Tent bij Reduzum. Het Aquaverium aan de westzijde van watersportdorp Grou (gebouwd in het jaar 2000) is ontworpen door de bekende architect Gunnar Daan. Het gigantische gebouw met een vloeroppervlak van ca. 10.000 m2 is gebouwd als plek voor een permanente watersport-tentoonstelling. De ligging aan de snelweg A32, halverwege Leeuwarden-Heerenveen is strategisch. Het is grotendeels gebouwd van glas, staal en hout. Het Aquaverium straalt een en al watersport uit met bijvoorbeeld een groot golvend dak waarop de 6 vlaggenmasten doen denken aan dobberende zeilbootjes. 

Bunker Grou

Zo kan de bunker in Grou ook een kandidaat voor de lijst zijn. Deze werd in 1967 geopend. Deze zeer bijzondere commandopost stamt uit de tijd van de Koude Oorlog. Deze bunker is ingericht met vier commandoposten: Kringcommandopost Bescherming Bevolking (KCBB-Friesland-c), Provinciale Commandopost Bescherming Bevolking (PCBB-Friesland), Gemeentelijk Centrum Civiele Verdediging (GCCV-Leeuwarden) en Provinciaal Centrum Civiele Verdediging (PCCV-Friesland). Bij het maken van de plannen voor de bouw rond 1965 is er voor gekozen op deze locatie een gecombineerde commandopost te bouwen. Dit resulteerde, na een lange periode van voorbereiden, in 1967 tot de officiële ingebruikname van deze unieke commandopost in Grou.

RCE krijgt selectie

De resultaten van de Stim fan Fryslân zullen worden aangeboden aan de Rijkdienst Cultureel Erfgoed (RCE). Deze dienst is verantwoordelijk voor het selecteren van nieuwe rijksmonumenten in de categorie Post ’65, oftewel de periode 1965-2000. Gebouwen (en bijvoorbeeld ook parken) die niet worden geselecteerd als rijksmonument, kunnen mogelijk wel een gemeentelijke monumentenstatus krijgen. De provincie Fryslân zal de selectie opnemen in de cultuurhistorische waardenkaart.

Breed onderzoek

Heemschut Friesland heeft maandenlang hard gewerkt aan een brede cultuurhistorische verkenning van het zogeheten Post ’65-erfgoed in de provincie. De verkenning kijkt niet alleen naar individuele gebouwen, maar geeft inzicht in brede ontwikkelingen in architectuur en stedenbouwkunde in de periode 1965-2000. Naar aanleiding van deze analyse zijn voorbeeldobjecten aangedragen voor de Stim fan Fryslân.

Vanaf 6 maart kun je stemmen op je favoriete Friese Post ’65-object.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Actief Media en Pleatslik Belang Grou.

Bekijk nu het Sint Piterjoernaal deel 3

Grou – Ook zo benieuwd hoe het verder gaat in het Sint Pitersjoernaal?

Dan kun je nu slotaflevering drie bekijken. Sint Piterdei dan grient de wei, as dit mar goed komt…..

marathon natuurijs

(video) Marijke Groenewoud wint ook eerste marathon op natuurijs

Grou / Winterswijk – Het succes van schaatster Marijke Groenewoud uit Grou blijft maar voortduren. De kersverse drievoudig kampioen van het EK liet dinsdagavond ook zien dat ze uitstekend op natuurijs overweg kan. Met een machtige eindsprint bleef ze de concurrentie ruim voor en ging in Winterswijk als overwinnaar over de finish.

Het was vanavond in Winterswijk de eerste officiële wedstrijdmarathon op de schaats.. Op 14 december 2022 had Burgum de eer. Toen won Gary Hekman de marathon bij de mannen en Maaike Verweij bij de vrouwen. Vanavond deed ploeggenoot Irene Schouten niet mee. Bij de mannen won Harm Visser uit de Westereen