ijsvogelwand

(video) Gaat de ijsvogel in Grou broeden in de nieuwe ijsvogelwand?

Grou / Video – Vandaag is een belangrijke stap gezet in het realiseren van een geschikte broedplek voor de ijsvogel in Grou. Onder toeziend oog van Jan Wester werd vanochtend het eerste gedeelte van de ijsvogelwand geplaatst bij het gemaaltje aan het Prinses Margrietkanaal. Bijgaande video is de 100-ste die wij op ons nieuwe videokanaal GroustersNL plaatsten. Word abonnee zodat je van al het videonieuws over Grou op de hoogte blijft.

Dit initiatief is opgezet door Fûgelwacht Grou in samenwerking met de gemeente Leeuwarden en met steun van het Fixteam. Het doel? Het creëren van een veilige en geschikte broedlocatie, zodat de ijsvogel zich hier permanent kan vestigen.

De pracht van de ijsvogel

De ijsvogel is een spectaculaire verschijning met zijn levendige kleuren. Afhankelijk van de lichtval toont zijn verenkleed tinten van turquoise, smaragdgroen en kobaltblauw. Zijn warme oranje borst vormt een prachtig contrast met de blauwe rugveren. Maar deze vogel is niet alleen een lust voor het oog, hij is ook een meesterlijke visser. Met zijn compacte lichaam en lange snavel is hij perfect gebouwd om vanaf een tak geduldig te wachten op een voorbijzwemmende prooi, waarna hij met een bliksemsnelle duik zijn maaltijd vangt.

Waarom een ijsvogelwand?

In de herfst en winter worden regelmatig ijsvogels gespot in Grou, maar zodra het broedseizoen begint, verdwijnen ze weer. De reden? Er is genoeg voedsel, maar geen geschikte broedplekken. IJsvogels nestelen zich namelijk in steile, zandige oevers, die in Grou ontbreken. Dit bracht Fûgelwacht Grou op het idee om kunstmatige ijsvogelwanden te plaatsen, zodat deze prachtige vogels een blijvende thuisbasis in het dorp kunnen vinden.

De juiste locatie

Bij het bepalen van de locaties is zorgvuldig gekeken naar de aanwezigheid van ijsvogels en de geschiktheid van de omgeving. Een rustige plek met visrijk water, omringd door bomen en struiken met overhangende takken, is ideaal. Na uitgebreid overleg is gekozen voor twee locaties, waaronder het gemaaltje aan het Prinses Margrietkanaal. Gelukkig is er veel expertise binnen de Fûgelwacht aanwezig. Zo adviseert en assisteert Jan Wester, die 47 jaar bij de gemeente Leeuwarden heeft gewerkt, bij de uitvoering van de plannen.

Bescherming tegen vijanden

De nieuwe ijsvogelwanden zijn zo ontworpen dat ze optimale bescherming bieden tegen roofdieren zoals steenmarters en katten. Voor roofvogels is de ijsvogel sowieso een lastige prooi, dankzij zijn snelle, lage vlucht over het water. De grootste bedreiging blijft de mens, die met zijn nieuwsgierigheid het territorium kan verstoren. Daarom vraagt Fûgelwacht Grou iedereen om respectvol om te gaan met de nieuwe broedplekken en voldoende afstand te bewaren.

Een hoopvolle toekomst

Als alles volgens plan verloopt, kunnen de ijsvogels binnenkort in Grou broeden en zullen ze zich hier permanent vestigen. Naast Fûgelwacht Grou en de gemeente Leeuwarden, dragen ook Bernie Hooghiemster en Tseard Snoek bij aan de realisatie van de eerste ijsvogelwand. Dit project is een mooi voorbeeld van hoe samenwerking kan bijdragen aan natuurbehoud en biodiversiteit in onze omgeving.

Fûgelwacht Grou houdt iedereen op de hoogte van de ontwikkelingen. Hopelijk kunnen we binnenkort genieten van ijsvogels die niet alleen overwinteren in Grou, maar er ook hun jongen grootbrengen!

Bron tekst: Fûgelwacht Grou