gratis compost

Haal gratis compost op bij de milieustraat in Grou

Grou – Op zaterdag 23 maart vieren we een speciale dag in Grou, waarin we de nadruk leggen op het belang van compostering voor zowel het milieu als onze eigen tuinen. Deze dag staat symbool voor de inzet van onze gemeenschap om afval te verminderen en ons steentje bij te dragen aan een duurzamere toekomst.

Gratis compost

Een prachtig gebaar van waardering voor de inwoners van Grou die actief bijdragen aan het scheiden van organisch afval, zoals groente-, fruit- en tuinafval (gft), en etensresten. Deze inspanningen worden beloond, aangezien Omrin, in samenwerking met de gemeente Leeuwarden, compost maakt van dit ingezamelde organisch afval. Compost is een waardevolle natuurlijke meststof die de bodemvruchtbaarheid bevordert en de biodiversiteit in onze tuinen stimuleert.

Zelf composteren

Maar wat als je liever zelf wilt bijdragen aan deze duurzame cyclus? Dat kan! Zelf composteren biedt niet alleen voordelen voor het milieu, maar ook voor je eigen tuin. Door organisch afval zoals groente- en fruitresten, tuinafval, gras en bladeren te composteren, creëer je een rijke, voedzame compost die je kunt gebruiken als bodemverbeteraar.

Hoe kun je zelf composteren?

Het proces is eigenlijk eenvoudig. Begin met het verzamelen van organisch afval in een compostbak of -hoop. Zorg voor een goede balans tussen groen materiaal, zoals vers gemaaid gras en groente- en fruitresten, en bruin materiaal, zoals bladeren en takjes. Door regelmatig te mengen en te beluchten, versnel je het composteringsproces. Na verloop van tijd wordt het afval omgezet in waardevolle compost die je kunt gebruiken om je tuin te voeden en te verrijken.

Bodemstructuur

Het zelf composteren draagt niet alleen bij aan het verminderen van afval en het verminderen van de belasting van stortplaatsen, maar het biedt ook tal van voordelen voor je tuin. Compost verbetert de bodemstructuur, verhoogt het vochtvasthoudend vermogen en stimuleert de groei van gezonde planten. Bovendien draagt het bij aan het behoud van biodiversiteit door het creëren van een gezonde, evenwichtige bodem.

Compostvat met korting

Op deze speciale dag in Grou nodigen we je uit om deel te nemen aan het composteerproces door je eigen compostvat aan te schaffen met een aanzienlijke korting. Daarnaast kun je ook gratis compost komen scheppen, maar vergeet niet je eigen bak of zak mee te nemen. Per persoon kunnen maximaal twee kruiwagens compost worden afgehaald, wat overeenkomt met ongeveer 120 liter. Wees er snel bij, want de voorraad is beperkt!

Laten we samen streven naar een groenere, meer duurzame toekomst voor Grou en onze planeet.

#compostdag #nowaste #zerowaste #biodiversiteit