Nationaal Park de Alde Feanen

(video) Beurtschip ‘Dorp Grouw’ verhuist naar Skûtsjemuseum Earnewâld

Grou / Video – Het Skûtsjemuseum in Earnewâld viert op 27 mei zijn 25-jarig jubileum met een open dag en een matchrace met grote en kleine skûtsjes. Door de jaren heen bouwde het Earnewâldster museum een enorme collectie op. Komende week krijgt men met het beurtschip Dorp Grouw het derde skûtsje. 

Beurtschip Dorp Grouw

Deze week komt hier nog een skûtsje bij, het beurtschip Dorp Grouw, niet te verwarren met het Grouster SKS-skûtsje. Wiebe Peekema liet Dorp Grouw in 1910 bouwen, nadat hij de houten Aebelina verkocht had. Deze Grouster familie voer vanaf 1910 met een beurtvaart tussen Grou en Leeuwarden en ook van Grou naar Sneek.

“It is dus hiel bysûnder dat wy, neist in replika fan de Aebelina, no ek de opfolger hawwe”, aldus de trotse oud-voorzitter en vrijwilliger van het museum Harm de Vlas “Jo kinne hjir dus sawol binnen as bûten fan alles sjen.” In het museum krijgen bezoekers via QR-codes meer informatie over alle voorwerpen. Maar het is ook een ‘doe-museum’, benadrukt De Vlas. “Bern meie oeral oansitte en meie ek oeral yn.”

Gunfaktor

“De gunfaktor nei dit museum ta is net te beskriuwen: wat wy allegeare net krije”, zegt Harm de Vlas. De schenkingen lopen uiteen van gebruiksvoorwerpen en meubels tot aan complete skûtsjes. Zo schonk schipper Sikke Heerschop in 2021 het 20 meter lange skûtsje Risico. Dit schip ligt nu in de sloot voor het museum. Er wordt niet meer mee gevaren. Voor vaartochten gebruikt het Skûtsjemuseum de Aebelina, een replica van een houten beurtschip uit 1861.

Age Veldboom richtte het Skûtsjemuseum in 1998 op. In 2005 verkocht hij het aan de vrijwilligers die de Stichting Skûtsjemuseum Earnewâld oprichtten. Twee jaar geleden werd het museum uitgebreid met een filmzaal, een bibliotheek, meer expositieruimte en een werkplaats.

De open dag op 27 mei is van 13.00 tot 16.00 uur en dan is ook het beurtschip Dorp Grouw te zien. Het Skûtsjemuseum is dan gratis toegankelijk en in en rond het museum zijn er diverse activiteiten. De matchrace is vanaf 16.00 uur op It Wiid.

Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. Weekblad Actief en mag niet door derden worden overgenomen.