NK Tegelwippen

Doen we in Grou ook mee met NK Tegelwippen?

De gemeente Leeuwarden doet dit jaar weer mee met de landelijke actie NK Tegelwippen. Het doel dit jaar is om de score van het aantal gewipte tegels uit 2021 te verbeteren. Toen werden er 27631 tegels uit tuinen en gemeentelijke projecten in Leeuwarden vervangen door groen. Het NK Tegelwippen is van 21 maart tot 31 oktober 2023.

Oproep

Iedereen kan meedoen met het NK Tegelwippen. Bijvoorbeeld door onnodige tegels door groen te vervangen in de eigen voor-, achter-, of geveltuin, op het bedrijventerrein of door met buren een Steenbreekactie in de buurt te organiseren. Daarbij is het belangrijk om het aantal tegels door te geven aan de landelijke Tegelteller via https://nk-tegelwippen.nl/. Zo houdt de organisatie per gemeente bij hoeveel tegels er vervangen worden. Niet alleen tegels tellen mee, maar ook andere soorten verstening, zoals klinkers, grind e.d.

Tegeltaxi

De gemeente Leeuwarden doet met eigen groenprojecten ook mee met het NK Tegelwippen. Daarnaast helpt de gemeente deelnemers aan het NK door de inzet van de Tegeltaxi, de Blauwdruk Steenbreek en verschillende subsidies voor meer groen en slim omgaan met water in de tuin.

  • Tegeltaxi: Wie de tegels zelf niet kan afvoeren, kan de tegels aanmelden voor de Tegeltaxi. Deze vrachtwagen van de gemeente Leeuwarden haalt tegels in de straat op. Meer info over de ophaaldata en voorwaarden volgt en is binnenkort te vinden op www.groenleeftinleeuwarden.nl.
  • De Blauwdruk Steenbreek is een stappenplan met handige tips over hoe men zelf met de buurt een Steenbreekactie kan organiseren. Dit stappenplan is te downloaden op www.groenleeftinleeuwarden.nl.
  • Op de website www.leeuwarden.nl staat alle informatie over diverse klimaatsubsidies om een terrein te vergroenen, zoals de subsidie voor het vergroenen van tuinen, korting voor de aanschaf van een regenton, de aanleg van een groen dak en het afkoppelen van de regenpijp van het riool.

NK Tegelwippen

Bij het NK Tegelwippen draait de strijd om welke gemeente, samen met inwoners en bedrijven, de meeste tegels kan vervangen voor planten. In totaal doen er dit jaar 150 gemeenten mee. Het NK Tegelwippen maakt deel uit van de campagne ‘Een Groener Nederland begint in je eigen tuin’. Dit is een samenwerking van onder meer overheden, brancheorganisaties, natuurclubs, waterbeheerders en tuinorganisaties. Zij slaan de handen ineen om de Nederlandse tuinen klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te bevorderen – samen met de inwoners. Meer informatie over het NK Tegelwippen is te vinden op www.nk-tegelwippen.nl.