Oude schoolplaten te koop bij Barteles Diner in Grou

(video) Bartele’s diner verkoopt 1000 oude schoolplaten

Grou / Video – Ze hingen vroeger steevast in de klas wanneer tijdens aardrijkskunde topografie werd behandeld. De betreffende kaart hing aan een haak, waarna de leerkracht het geheel uitrolde. Zeker zo bekend zijn de schoolplaten rondom bepaalde thema’s zoals natuur of hoogtepunten uit de vaderlandse geschiedenis. Een groot aantal is vanaf nu in Bartele’s Diner bij station Grou-Jirnsum te zien en te koop.

1000 oude schoolkaarten

Wil je deze bijzondere school- en landkaarten bekijken dan kan dat vanaf vrijdag 3 februari in de diner van station Grou Jirnsum onder openingstijden. Het hoeft echter niet alleen bij kijken te blijven, want eigenaar Bartele Santema doet een bijzonder collectie van zo’n duizend oude schoolkaarten in de verkoop. Dit tegen schappelijke prijzen. De meest uiteenlopende thema’s zijn op de oude prenten te zien. Van de geschiedenis der lage landen, tot kaarten over de stormvloed van 1953 en oude illustraties van het Schiphol van vroeger.

Nationaal archief

Ben je een echte liefhebber van cartografie en wil je een stukje reizen, dan kun vanaf vrijdag 10 februari terecht in het Nationaal Archief, waar de nieuwe cartografie tentoonstelling Op de kaart – Kijk met kaarten naar de wereld van toen en nu, te zien is. In de tentoonstelling is een bijzondere selectie te zien uit de ruim 300.000 kaarten en tekeningen die het Nationaal Archief beheert. Een groot deel van deze kaarten is met de hand getekend en dus uniek.