spreeuwenshow bij grou

(Video) Spreeuwenshow bij Grou

Grou / Video – Wanneer het tegen de avond is zoeken de spreeuwen een slaapplaats. In de herfst en winter is er een grote kans dat je een spreeuwenshow bij Grou ziet. Ook deze dagen zijn ze regelmatig te zien boven hun slaapplaats in de buurt van de waterzuiveringsinstallatie. Dat geeft een prachtig beeld.

De de herfst arriveren er miljoenen spreeuwen in Nederland. Het aantal is dan vergelijkbaar met de inwoners van Nederland. Ze komen vanuit Rusland en Scandinavië om hier te overwinteren. Wanneer de avondschemering invalt maken ze prachtige patronen boven de spoorlijn. Ze wervelen dan als één lichaam door de lucht in een onnavolgbare choreografie. Hierbij is het verbazingwekkend dat ze bijna nooit tegen elkaar botsen.

Waarom in een zwerm bij elkaar

Bij Grou hebben de spreeuwen een slaapplek bij een sloot net achter het spoor bij de volkstuinen gevonden. Tegen het vallen de avond zie je steeds meer groepjes spreeuwen zich aansluiten omdat de grote wolk een opvallend fenomeen is dat andere spreeuw aantrekt. Daarnaast is het overnachten in een groter groep veiliger, want meer ogen kunnen sneller een roofvogel waarnemen. Voor bijvoorbeeld een sperwer is het lastiger om uit zo’n grote wervelende zwerm een spreeuw te pakken. Als laatste kunnen spreeuwen elkaar in de ochtend naar goede voedselplekken leiden.