(video) Tijdens kerstavond branden lichtjes op oorlogsgraven in Grou

Grou / Video –  Op kerstavond 2023 zondag 24 december gaat Jan-Sjoerd Geertsma met zijn zoontje Jelle twee lichtjes ontsteken bij de twee oorlogsgraven in Grou. Al jarenlang staat Jan-Sjoerd op kerstavond met deze lichtpuntjes stil bij de oorlogsslachtoffers van toen en nu.

Het idee om lichtjes op oorlogsgraven te ontsteken ontstond ooit vier dagen voor kerstavond in 2015. Inmiddels staat de teller dit jaar op ruim 310 locaties en 21.134 graven waar met lichtjes stil wordt gestaan bij alle oorlogsslachtoffers.

Dick Jansen wist dat het toen al 25 jaar gebeurde op de Canadese begraafplaats in Holten. Zijn tweede gedachte was: ‘waarom kan dat niet in heel Nederland?’ Hij zette een Facebookactie op met de gedachte dat, als 15 tot 20 mensen dit ook gaan doen, het mooi zou zijn. Maar dat liep anders… de actie op sociale media werd massaal opgepikt en door veel mensen gedeeld. De respons was ongelofelijk, op kerstavond branden er op meer dan 140 plaatsen in Nederland kaarsjes bij oorlogsgraven. Het was de start van een nieuwe Nederlandse traditie. 

Oorlogsgraven in Grou

“Toen ik ooit van het initiatief uit Burgum vernam, wilde ik meteen aanhaken in Grou.” Grootschalige herdenkingen trekken Jan-Sjoerd niet zo. “Wel was ik enorm onder de indruk van een herdenking in Normandië waar doedelzakspelers in de zee liepen en mensen bloemen uitstrooiden.” Jan-Sjoerd is van mening dat het niet altijd grootschalig of ver weg hoeft te zijn om oorlogsslachtoffers te herdenken. “Het leek mij een mooi gebaar om dat dicht bij huis te doen in Grou. Het heeft een diepere betekenis voor mijzelf om op kerstavond persoonlijk stil te staan bij de oorlogsslachtoffers die ook nu nog dagelijks vallen. En bij de gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog die voor ons door het vuur zijn gegaan.” 

Lichtjes op oorlogsgraven

Ook dit jaar gaat de Burgumer Dick Jansen zijn lichtjes laten branden. Tegenwoordig zijn het elektrische waxinelichtjes die niet uit kunnen waaien, met een glazen pot eroverheen zodat de regen er geen vat op heeft. Dit doet hij bij de Kruiskerk in Burgum.  Niet alleen bij de piloten die daar liggen maar ook bij het graf van Gerrit Navis die in Neuengamme op 15 december 1944 omgebracht is voor zijn verzetswerk. Dit jaar branden de lichtjes in Nederland, België, Frankrijk, Indonesië en Duitsland.

 

 

Initiatieven

Ondertussen zijn er overal in het land stichtingen opgericht om met name de grote erevelden met honderden tot duizenden graven van een lichtje te voorzien. Maar ook vaste en trouwe groepen mensen of individuele initiatiefnemers die belangeloos een enkel graf of meerdere graven verlichten.

Niet alleen tijdens de vierde mei, maar ook op kerstavond worden de gesneuvelden op het slagveld, herdacht. Klik hier voor de lichtjeskaart met alle locaties.

De productie is tot stand gekomen in samenwerking met Actief Media