verduurzamen woningbouw in Grou

Woningen verduurzamen en betalingsproblemen voorkomen

Grou – De gemeente, de woningcorporaties WoonFriesland en Elkien en de huurdersorganisaties Nieuw Elan en De Bewonersraad hebben voor het nieuwe jaar de prestatieafspraken vastgesteld. Met de vaste thema’s betaalbaarheid, beschikbaarheid en kwaliteit, wonen en zorg. De lange termijnafspraken blijven staan en in de prestatieafspraken 2023 staat wat we in dat jaar gaan doen om de lange termijndoelen te halen.

Louter voortborduren op de meerjarenafspraken uit 2021 blijkt gezien de snel veranderende samenleving niet voldoende. De stijgende energieprijzen hebben onder meer betalingsproblemen en energiearmoede tot gevolg. Hierop anticiperen de partijen in de prestatieafspraken voor 2023.

Betaalbaarheid en preventie

Alle partijen zetten nog meer in op vroegsignalering om schulden ten gevolge van de hoge energielasten zo veel mogelijk voor te zijn. Te denken valt aan de inzet van energiecoaches, schuldenbegeleiding op maat en actieve voorlichting. De inzet van al deze maatregelen is scherp: geen huisuitzettingen op grond van huurachterstanden of hoge energielasten meer.

Energietransitie en verduurzaming

In het kader van betaalbare energielasten zien partijen de noodzaak om woningen te verduurzamen. Genoemd worden waterzijdig inregelen, compartimentering, alternatieve energiebronnen en isoleren. Elkien en WoonFriesland zijn al langere tijd bezig met het energiezuiniger maken van woningen maar gaan dit versneld aanpakken. Verduurzaming en de leefbaarheid van Leeuwarden Oost is een extra speerpunt waar alle partijen in samenwerken. In dat kader is er ook veel aandacht voor een samenwerking van de verschillende buurtkamers en wijkteams.

Nieuwbouw en aanpassingen in 2023

De nieuwbouwprogrammering tot 2030 wordt begin volgend jaar bekend gemaakt. Het streven is dat dertig procent hiervan sociale huurwoningen zijn. Standaardisatie kan de komst van nieuwbouw versnellen. Alle partijen denken aan een pilot ‘biobased bouwen’.

Woonzorgvisie in ontwikkeling

Er is veel vraag naar woningen dichtbij voorzieningen voor inwoners die langer thuis willen of moeten wonen en voor mensen met een zorgvraag. Daarom stelt de gemeente Leeuwarden samen met woon- en zorgorganisaties een woonzorgvisie op. Deze visie zal de opgave voor toekomstige plannen in de Leeuwarder wijken en dorpen beschrijven.