Gezonden Huiskamer

Check gratis je gezondheid in Gezonde Huiskamer Grou 

Grou – Een mooi ingerichte camperbus met een gelijkvloers gedeelte buiten verwelkomt op woensdag 23 november elke inwoner van Grou die meer wil weten over zijn/ haar gezondheid. Dit is een initiatief van de vrijwilligers van Bloeizone Grou2030 in samenwerking met HANNN en met medewerking van Friesma State, Noorderbreedte.

De bus staat bij Friesma State aan de parkzijde en iedereen kan tussen 10:00 en 16:00 uur gewoon langskomen. Er is geen zorgpas, voorbereiding of speciale kleding nodig. De Gezonde Huiskamer geeft inwoners de kans om te checken hoe het met de gezond is gesteld en het biedt goede mogelijkheden om over leefstijl en gezondheid in gesprek te gaan.

Gezonde Huiskamer

De Gezonde Huiskamer is een soort camper en rijdt door heel Noord-Nederland, hierdoor worden inwoners van plattelandsgebieden en buitenwijken van steden makkelijker bereikt. In de Gezonde huiskamer kunnen de inwoners van Noord-Nederland een leefstijlcheck doen, deze wordt afgenomen door een leefstijladviseur en duurt ongeveer 20 minuten. Voor bezoekers is de check gratis

Test

De test begint met het meten van de BMI (Body Mass Index). Daarbij wordt alleen naar de verhouding van lengte en gewicht gekeken. Vervolgens wordt de lichaamssamenstelling bepaald en wordt er gekeken naar de knijpkracht. Na deze kleine fysieke testen wordt er een vragenlijst afgenomen waarin o.a. de ontwerpen voeding, beweging, sociale contacten en slaap aan de orde komen.

Gezonde Huiskamer

Ga voor een gezonde levensstijl. Illustratie: Freepik.com

Positieve Gezondheid

Ook is het mogelijk om in de Gezonde Huiskamer aan de slag te gaan met Positieve Gezondheid. De leefstijladviseur kan de bezoeker helpen met het invullen van de gesprekstool Positieve Gezondheid, beter bekend als het spinnenweb. Aan de hand hiervan gaat men in gesprek over de resultaten en wat er opvalt. Het uitgangspunt is dat de inwoner aangeeft wat hij of zij belangrijk vindt en samen wordt gekeken hoe dit het beste kan.

Uitslag

De bezoeker van de Gezonde Huiskamer krijgt aan het einde de uitslag in een geprint rapport mee naar huis of deze wordt gemaild, zodat men thuis de uitkomsten nog eens rustig door kan kijken. Voor vertrek worden de resultaten altijd eerst besproken met de leefstijladviseur. De leefstijladviseur geeft uitleg en wijst de bezoeker eventueel op (lokale) mogelijkheden om met gezondheid en/of beweging aan de slag te gaan.