Grote zorgen om veiligheid opvanglocatie op industrieterrein in Grou

GROU – Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten vanaf 1 december 2022 medewerking te verlenen aan een opvanglocatie voor minderjarige vreemdelingen (AMV) op het industrieterrein in Grou. De opvang zal in de Frisia Residentie aan de Singel zijn. Er zijn grote zorgen bij een groot aantal ondernemers over de veiligheid van deze jongeren. Op het (cat 4) industrieterrein van Grou aan de Singel zijn namelijk dagelijks zware heftrucks, bootwagens en vrachtwagens actief.

Hoewel er permanente aanwezige begeleiding zal zijn op de locatie, kan volgens de ondernemers niet gegarandeerd worden dat er geen gevaarlijke situaties op de weg ontstaan zonder stoepranden en verdere veiligheid inrichting. De jongeren moeten volgens hen op een locatie opgevangen worden waar geen grote en of zware industrie actief is, het huidige plan is volgens hen onverantwoord.

Na een rondvraag bij ondernemers bleek ook dat ze niet vooraf geïnformeerd waren. Het besluit van het college van burgemeesters en wethouders was volgens deze ondernemers zonder overleg besloten. De ondernemers kregen via lokale media het nieuws over de opvanglocatie te horen en hadden geen kans om hun grote zorgen uit te spreken. Industrie en kwetsbare jongeren gaan volgens deze ondernemers niet op een veilige manier samen.