Jeugdzeilers bij Grou

Jeugdzeilers ontdekken historie skûtsjesilen

Na de zeer geslaagde jubileumeditie van vorig jaar was het vrijdag 23 en zaterdag 24 september alweer tijd voor de 11e editie van het Jeugdzeilen. Meer dan 50 kinderen hadden zich opgegeven om ook dit jaar te proeven van het zeilen en skûtsjesilen. De ontdekkingstocht is begonnen bij het Skûtsjemuseum in Earnewâld. 

In 2020 en 2021 is er druk verbouwd aan het museum en hebben ze er een mooie bioscoopzaal en bibliotheek bij gekregen. Reden genoeg om hier met de kinderen dus weer een bezoekje aan te brengen. De kinderen werden vrijdag rond 18:45 gebracht en bij het museum ontvangen door vrijwilligers van het Jeugdzeilen en van het Skûtsjemuseum. Hier werden de kinderen in groepjes verdeeld en stonden er verschillende activiteiten gepland die alles te maken hadden met de historie van het Friese erfgoed: de skûtsjes. De kinderen konden fok hijsen, ‘turfblokken vervoeren met een houten kruiwagen, troswerpen, touwknopen en een letterlijke woordzoeker (de kinderen moesten zoveel mogelijk voorwerpen vinden in het museum). 

Rondleiding

Na de activiteiten kreeg elke groep een vrijwilliger van het museum aangewezen en werd er een informatieve rondleiding verzorgd. In het museum is allerhande te vinden wat te maken heeft met de skûtsjes en het skûtsjesilen. Echte originele oude roefjes, gedoneerd door skûtsjefamilies, prijzen gewonnen tijdens het skûtsjesilen, oude katoenen zeilen en noem maar op. Ook is er in 2021 een compleet skûtsje gedoneerd aan het museum, deze wordt op dit moment nog betimmerd zoals het vroeger was. Na de rebus opgelost te hebben, waar de naam van de schipper uit kwam die zaterdag langs zou komen om aan een vragenvuur van de kinderen onderworpen te worden, werden de kinderen om 21:00 uur weer opgehaald door hun ouders.

Zelf zeilen

Zaterdag was het dan tijd om echt zelf te gaan zeilen. Hiervoor zijn net als voorgaande jaren door enthousiaste eigenaren GWS-schouwen en skûtsjes beschikbaar gesteld. Zo ook door het Skûtsjemuseum, zij stelden de AEbelina ter beschikking. Een volledig houten skûtsje. De voorspellingen voor de zaterdag waren in eerste instantie niet heel mooi, er zou veel regen komen en harde wind. Gelukkig bleef de regen weg, maar de harde wind was wel aanwezig. Het waaide flink, een dikke 4, maar er kon gelukkig nog wel gezeild worden. ’s Ochtends konden de schouwen nog wel een wedstrijd zeilen, maar ’s middags haalde de wind toch wat aan en werd er door de wedstrijdleiding besloten geen wedstrijd te zeilen met de schouwen, maar gewoon vrij te zeilen. De kinderen vonden de sterke wind van te voren wel spannend, maar tijdens het zeilen toch ook wel heel gaaf. Stoer om thuis te vertellen dat ze toch echt gezeild hadden met deze wind. 

Skûtsjequiz

Tussen de middag stonden de dames van de catering weer klaar met een soepje en een lekker broodje hamburger. Dit ging er bij de kinderen wel in, die hadden immers hard gewerkt vanochtend tijdens het zeilen. Na de lunch werd de enige echte skûtsjequiz gespeeld onder leiding van de quizmaster Hendrika. De kinderen hadden verbazingwekkend veel vragen goed. Na de quiz was het tijd om het vuur aan de schenen te leggen bij de skûtsjeschipper die dit jaar uitgenodigd was. Niemand minder dan Sikke Heerschop, een echte veteraan in de IFKS en groot skûtsjeliefhebber. De kinderen hielden zich niet in, er werden goede vragen gesteld aan de skûtsjeschipper. Na het zeilen ’s middags keerden alle kinderen weer terug naar het moederschip de Vrouwe Nieske. Hier werd er in groepjes nog een woordzoeker gemaakt. In ruil voor het goede woord wat uit de woordzoeker kwam, kregen de kinderen een zakje snoep. Uiteraard werd er aan het einde van de dag ook medailles uitgedeeld. Daarna keerde de Vrouwe Nieske weer terug naar de steiger in Grou en konden de kinderen na een dag vol nieuwe indrukken en nieuwe vriendschappen terugkeren naar huis. De vrijwilligers en het bestuur hebben deze editie weer als zeer geslaagd ervaren en kijken alweer uit om de kinderen weer te mogen ontvangen volgend jaar!