SKS Skûtsjesilen 2019 bij Grou

Opening SKS-Kampioenschap Skûtsjesilen 2022

Grou – Iedereen in de feesttent op het Halbertsmaplein in Grou had enorm uitgekeken naar de opening van het SKS-Kampioenschap 2022. Namens de Skûtsje Kommisje Grou (SKG) heette voorzitter Jan Feike Hoekstra alle aanwezigen welkom. “Wat zijn wij in Grou blij dat jullie er allemaal weer zijn! Want wat was die corona een ongezellige pandemie.”

Tijd om vooruit te kijken naar de start van het kampioenschap. Burgemeester Sybrand van Haersma Buma van de gemeente Leeuwarden feliciteerde de SKS met de bijschrijving in de Inventaris Immaterieel Erfgoed. Hij wenste schippers en bemanningen succes en ‘dat de beste mag winnen!’. Ook SKS-voorzitter René Nagelhout was blij om weer aan de vooravond van een kampioenschap te staan. Hij dankte de sponsoren voor hun steun en hoopte na jaren zonder kampioenschap op een mooie strijd op het water.

Frysk folksliet

Na een korte pauze speelden de muzikanten van Bjusterbaarlik volgens traditie het Frysk Folksliet. Daarna was het tijd voor de ondertekening van het ‘Certificaat van Bijschrijving’ van het SKS Kampioenschap Skûtsjesilen in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. De officiële documenten waren ’s middags ondertekend door directeur Marco van Baalen van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, gedeputeerde Friso Douwstra namens de provincie Fryslân, burgemeester Sybrand van Haersma Buma van Leeuwarden namens de gemeenten waarin de wedstrijden skûtsjesilen plaatsvinden en SKS-voorzitter René Nagelhout. Voor het publiek in de tent werd dit nogmaals bekrachtigd.

Bron tekst: Website SKS