Dode kat Nouska veroorzaakt onrust in Grou

Grou – Op social media in Grou wordt melding gedaan van katten die over een periode van ruim twee jaar onder verdachte omstandigheden dood zijn gegaan. Het laatste verontrustende bericht komt van Jaike Wagenaar waarvan haar kat Nouska onlangs dood werd aangetroffen. Blijkbaar zijn er meerdere katten mishandeld. De mishandeling zou zich vooral voordoen in het gebied bij het water rond de Meersweg en Drachtsterweg.

Beloning

Op de social mediapagina van het ‘Grouster Doarpsplein’ staat dat er ook een beloning van 800 euro wordt uitgeloofd voor de tip die kan leiden naar een eventuele dader. Tot op dit ogenblik valt echter nog niet met volle honderd procent zekerheid te zeggen of één of meerdere kattenmishandelaars actief zijn in Grou of dat sommige katten door een noodlottig ongeval zijn overleden.

De in het water gevonden kat Nouska. Foto: Jaike Wagenaar

Eigenaar Jaike Wagenaar is behoorlijk aangedaan nadat haar kat Nouska dood is gevonden in het water naast het Theehuis. “Na onderzoek is gebleken dat ze niet aan een natuurlijke dood is overleden. Het lijkt er op dat ze is geslagen, mishandeld en daarna in het water is gegooid. Dit wordt nog nader onderzocht”, aldus Jaike.

Nouska is gevonden in het water bij de Meersweg. Foto: Press4All

In het water

“Inmiddels heb ik meerdere berichten gekregen dat er andere mensen in Grou hun kat op deze manier hier zijn kwijtgeraakt (in het water) bij de Meersweg. Mijn zestienjarige kat Nouska is zaterdagavond 30 april 22.30 nog even naar buiten gegaan. Normaal doe ik dat voor de nacht nooit maar deze keer maakte ik een uitzondering. Toen ik een uurtje later naar bed zou, riep ik haar, maar ze was er niet.  s’ Morgens vroeg nog niet en aan het einde van de middag toen ik uit mijn werk kwam ook nog niet. Ik voelde dat het niet klopte. Ik ben gaan zoeken in de buurt waar we normaal wel eens wandelen met de honden erbij. Maar niets. Uiteindelijk heb ik advertentie geplaatst of iemand haar gezien had en kreeg toen binnen tien minuten de reactie, dat ze bij de dierenopvang de Wissel in Leeuwarden was en was overleden.”

Opdonder

“Ik heb contact gehad met de dierenambulance en die vertelde dat ze in het water was gevonden. Bij het asiel is ze ook nog goed onderzocht en daar werd mij verteld dat ze niet door verdrinking is overleden. Op de plek waar ze is gevonden, zou ze nooit kunnen zijn gevallen, aan die kant kwam ze ook nooit. De kat had diverse breuken waaronder een kapotte rug, in de schouder zaten botsplinters en de beide voorpootjes zijn gebroken. Er kwam bloed uit de neus en mondje. Je zag gewoon aan haar dat ze een opdonder heeft gehad.”

Meldingen

“Toen heb ik een oproep gedaan, en kreeg meerdere meldingen van mensen waarvan ook hun kat daar bij het Theehuis in het water zijn gevonden. Eén vermissing bij Jogchem Nieuwenhuisstraat 4 jaar geleden en twee katten een maand na elkaar in 2020 vanuit de Drachtsterweg in het water. Vorig jaar 2021 bij de Drachtsterweg ook in het water. Tevens is de kat van mijn buren een paar jaar geleden zwaar gewond aangetroffen. De dierenarts heeft hiervan gezegd dat de verwondingen van de heup door een harde klap zijn geweest. De heupkop was helemaal kapot, iets wat volgens de dierenarts niet door een val gekomen kon zijn. Hiervan is een melding bij de wijkagent gedaan. Die kat is net weer geopereerd omdat ze behoorlijk achteruit ging”, doet Jaike haar emotioneel betoog.

Oproep

“Het was natuurlijk een afschuwelijk bericht wat ik kreeg over de dood van Nouska. Mijn vraag is bij deze: ‘Wie heeft iets gezien of gehoord, tussen zaterdagavond 22.45 uur en naar schatting 7.00 uur zondagmorgen.’ Deze persoon moet gevonden worden!!!  Mensen die hetzelfde hebben meegemaakt met hun kat kunnen contact met mij zoeken via email: jakkiehw@hotmail.com. Ik ga er alles aan doen om de eventuele dader te vinden. Alsjeblieft laten we deze persoon stoppen!!!”