Overhandiging Grou Magazine jubileumeditie 2022

20e Jubileumeditie Grou Magazine weer boordevol informatie

Grou – Het Grou Magazine 2022 is zojuist binnen gekomen van de drukker. Samensteller Fraukje Bruggink heeft vandaag het eerste exemplaar overhandigd aan Andries Juckers en Harry van Buuren. Dit duo heeft twintig jaar geleden het initiatief genomen voor de eerste editie van dit toeristisch informatiemagazine van Grou. Een dronefoto van Grou gemaakt door fotograaf Henk Brinkman van Press4All en Grouters.nl siert de omslag.

Grou Magazine 2022

Grou Magazine 2022.

Ook deze editie staat weer boordevol informatie over Grou en zal binnenkort weer op diverse plekken in Grou gratis verkrijgbaar zijn. Fraukje Bruggink is blij dat er dit jaar weer een prachtig magazine kan worden uitgegeven. Inmiddels is het dus twintig jaar geleden dat de eerste editie verscheen.

Het ontstaan van het boekwerk

Fraukje Bruggink: “Tijdens een vergadering van de Commissie Opening Watersport Seizoen in 2002 werd de vraag gesteld hoe kunnen wij ons budget vergroten. Reden hiervoor was, dat er behoefte bestond aan vernieuwing van activiteiten. Het idee om een boekwerk uit te geven is toen geboren. Een boekwerk/magazine zou meer bekendheid geven aan de activiteiten van de commissie en de inwoners van Grou te informeren over de komende gebeurtenissen.”

Overredingskracht

Andries Juckers en Harry van Buuren kregen het verzoek om het één en ander uit te werken. Vol goede moed begonnen de mannen met een leeg A3 vel, samengevouwen tot een A5 en werden de taken verdeeld. Andries ging langs bij de ondernemers in het dorp en Harry bezocht de ondernemers op het bedrijventerrein. Ze probeerden met overredingskracht de bedrijven te overtuigen van het idee en daarbij natuurlijk zoveel als mogelijk advertenties te bemachtigen.

Sint Piter en Burgemeester Buma in Grou

Sint Piter (rechts) en burgemeester Buma van de gemeente Leeuwarden in Grou. Foto: Press4All

Vulling

Gaandeweg kreeg het boekwerk vorm en ontstonden de ideeën voor de vulling van het boek.  Naast het voorwoord van de burgermeester kwam er een verhaaltje van de zeilkoningin en haar hofdame in en artikelen en foto’s van oud Grou, aangeleverd door Rein Bouma. Ook werden de vaartijden van de pontjes uit de 8 van Grou opgenomen.

Programma

Het jaarprogramma met alle activiteiten werd ingevuld door het toenmalige VVV. De sportverenigingen werden ook gevraagd voor hun bijdrage om tekst en foto’s aan te leveren. Om herkenbaarheid aan het boekwerk te geven werd gekozen voor een jaarlijks identiek voorblad, een groot touw en een kompas, met op de achtergrond een foto van het dorp Grou. Dat het een goed idee was, blijkt uit het feit dat het blad alweer 20 jaar bestaat.