VLNR Mieke Nijland Petra de Vries en Coby Schurink

Geel en blauw verenigt Oekraïne met Grou

Grou – Wat deze week begon als een spontane inzamelingsactie voor Oekraïne van initiatiefneemster Henriëtte Pool van buurtvereniging Om ‘e Toer, is massaal omarmt door de bewoners van Grou. Zowel bij het inzamelpunt in het Aquaverium als bij de Jumbo doneerden Grousters volop hun bijdrage voor de vluchtelingen uit het oorlogsgebied. 

We zien allemaal de verschrikkelijke beelden van de mensen die huis en haard hebben moeten achterlaten en vanuit Oekraïne op de vlucht zijn geslagen vanwege de oorlog. Initiatiefneemster Henriëtte Pool van buurtvereniging Om ‘e Toer, zag de dramatische beelden op tv en informeerde of er in Grou al initiatieven waren om goederen voor Oekraïne te verzamelen. Dat was niet het geval. “Als je de oorlogsbeelden ziet, dan komt het allemaal toch heel dichtbij. Gezinnen die uit elkaar gerukt worden, omdat vaders gaan vechten. Het is gewoon onvoorstelbaar.”

Geel en blauw

Bij het Aquaverium loopt en rijdt het af en aan terwijl de zon aan de Oekraïne blauwe lucht staat. Inwoners van het watersportdorp voelen zich extra verbonden met de Oekraïnse vlag die net als als de Grouster vlag als hoofdkleuren geel en blauw heeft. Er worden vooral kleding, dekens en lang houdbare levensmiddelen gebracht. Dit laatste wordt aangeschaft bij de plaatselijke Jumbo die ook meedoet aan de actie. 

Sacha en Helena met de door hun gedoneerde luiers voor Oekraïne. Foto: Press4All

Luiers

De donaties komen niet alleen uit Grou. Sacha en Helena van basisschool IKC de Koorndrager uit Franeker zijn al de hele week geld aan het inzamelen door middel van het inleveren van lege flessen. Het is al de tweede keer dat ze goederen in Grou komen brengen. Deze keer een grote zak met luiers. 

Verzamelen

Uiteindelijk zullen alle ingezamelde spullen komende vrijdag door een grote vrachtwagen worden opgehaald en vanuit een centraal punt naar de grens van Oekraïne worden gereden.