Gosse & Grytsje voor Annemieke Steemers en Ivo Krikke. Foto: Jikkie Piersma.

Met doe-boek op’e strún mei Gosse en Grytsje troch Grou

GROU – In het Informatie Punt Grou gebeurde zaterdag 12 februari iets bijzonders. Voor de presentatie van hun doe-boek ‘Zoals het klokje in Grou tikt ……’, kwamen de twee Grouster vissen, Gosse en Grytsje, op het droge. Onder het genot van een glaasje bubbels nam Ivo Krikke, voorzitter van Informatie Punt Grou, de eerste exemplaren van hun kinderboek in ontvangst.

Terwijl de rijke Grouster historie zich bij uitstek leent voor allerlei leuke ontdekkingstochten, was het aanbod in het Informatie Punt Grou beperkt tot een kinderspeurtocht over het leven van Eeltsje Halbertsma. Hoewel een absolute aanrader, ambieerde vrijwilligster Annemieke Steemers meer lokale kinderactiviteiten die het hele jaar door gedaan kunnen worden door zowel kinderen uit het eigen dorp als kinderen die Grou bezoeken. De ontdekkingstochten en historie inspireerden de vrijwilligster tot het maken van een doe-boek die kinderen een beleving biedt. Janke Sietsma, voorzitter van Pleatslik Belang Grou, adviseerde haar om samen te werken met de vissen uit het wapen van Grou.

Aan links naar rechts:  Annemieke Steemers, Grytsje, Ivo Krikke, Gosse. Foto: Jikkie Piersma.

Ontekkingstochten

Voor haar zoektocht naar boeiende onderwerpen brainstormde Annemieke met de vrijwilligers van het Dorpsarchief Grou. Ze ontdekte dat Grou twee tot drie eeuwen geleden het klokkenmakers centrum van Friesland was. Eén van de klokken van de beroemde klokkenmaker Andriesse siert nog altijd een zaal in het oude Raadhuis. Gaandeweg groeide het idee om met de twee vissen een tijdreis te maken aan de hand van die klok.

Overhandiging Doe-boek aan Ivo Krikke. Foto: Jikkie Piersma

Fondsen

Voor hun reis konden de vissen wel wat zakgeld gebruiken. Gelukkig wilden Fûns Mid-Fryslân, Dorpbudget Grou, het LOF en Stichting Bestemming Noard West hierin voorzien.

Bijdrages

Fotografe Jikkie Piersma reisde mee voor de foto’s. Illustratrice Mari van der Kamp was van de partij om alle belevenissen in beeld te brengen. Onderweg maakte Annemieke de beschrijvingen, terwijl Niels Heitbrink thuisbleef. Hij had de uitdaging om alle foto’s, tekeningen en teksten op een stijlvolle manier samen te brengen in een aantrekkelijk boek.

Op hun tocht kwamen Gosse en Grytsje veel vriendelijke en wijze mensen tegen die graag vertelden over Grou. Ook moesten ze allerlei opdrachten doen. Soms makkelijke en soms wat moeilijkere waarbij ze wel wat hulp konden gebruiken. Dankzij alle mensen die betrokken raakten en de indrukken die de vissen opdeden, werd hun reis een boeiende belevenis vol leuke uitdagingen voor jonge avonturiers tussen 7 en 12 jaar.

Verkrijgbaar

Het prachtig geïllustreerde doe-boek ‘Zoals het klokje in Grou tikt …..’, boordevol boeiende geschiedenis en leuke weetjes, biedt ook nog eens uren aan knutsel- en tekenplezier. Sinds zaterdag is het boek voor slechts € 8,50 verkrijgbaar in het Informatie Punt Grou. De opbrengsten van de verkopen komen ten goede aan Stichting Promotie Grou.