Droppingstocht Grou

(video) Dubbeldeks Antonov vliegtuig voert dropping parachutisten bij Grou uit

Grou / Aldeboarn – Driemaal moet scheepsrecht zijn voor auteur en historicus Hessel Bouma uit Hoornsterzwaag. Al twee keer eerder werd het door hem mede-georganiseerde wandel- en oorlogsevenement vanwege covid uitgesteld. De nieuwe datum waarop duizenden wandelaars routes rond Aldeboarn, Grou en Akkrum kunnen wandelen is nu op zaterdag 7 mei gepland. Eén van de hoogtepunten is een fly-over van een oude Antonov dubbeldekker die op verschillende plekken waaronder Grou een dropping van in totaal 25 parachutisten gaat uitvoeren.

De historische belevingstocht is geïnspireerd op diverse dramatische gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. Deze vonden allemaal rond Akkrum, Grou, Wirdum en Aldeboarn plaats. Hierover schreef Bouma een historisch boek ‘Droppingsveld Wardrobe’. Lokale toneelverenigingen zullen deze tijdsbeelden middels theatrale voorstellingen naspelen.

Antonov vliegt bij Grou tijdens droppingstocht. Foto: Pixabay

Antonov vliegt bij Grou tijdens droppingstocht. Foto: Pixabay

Antonov

In eerste instantie zou de tocht op zaterdag 2 mei 2020 plaatsvinden. Hierbij zouden droppings worden uitgevoerd met een oude Dakota. Omdat deze vliegtuigen de afgelopen twee jaar niet meer voor evenementen konden vliegen zijn ze nu niet meer in staat veilig op te stijgen. Hessel Bouma vond een alternatief in een oude Antonov dubbeldekker die in het bezit is van een Duitse vliegclub. 

Parachutisten

De Antonov zal vanaf Hoogeveen twee droppingsvluchten maken. De eerste parachutisten springen om 13:00 bij kaasboerderij De Deelen in Tijnje waarna nog eens vijf springen bij Akkrum. De tweede vlucht gaat richting Grou waar parachutisten gedropt worden bij het Hoflân. Afsluitend wordt er nog gesprongen onder Wirdum.

Reportage

Van het evenement zal ook een tijdsdocument gemaakt worden door videomaker Henk Brinkman van Press4All uit Grou. Hij is videomaker en tekstschrijver in Friesland. Deelnemers kunnen tijdens het evenement korte filmpjes van een halve minuut doorsturen via whatsapp. Deze zullen aangevuld met drone-opnames tot een boeiende reportage gemonteerd worden. Ook is hij beschikbaar als tekstschrijver in Dokkum of Sneek.

Drukte

Vanwege de verwachte grote toeloop raad Bouma belangstellenden die de landing van de parachutisten willen zien met de trein of fiets naar Grou en Akkrum te komen. Zo’n driehonderd vrijwilligers moeten de complete wandeltocht inclusief de droppings in goede banen leiden. Omdat het een doorgaande openlucht activiteit is verwacht Bouma dat de toch dit jaar wel door zal kunnen gaan.