Ransuil gespot in Grou

Nog maar één ransuil gezien in Grou

Grou – Begin dit jaar ging Age Kleinhuis onder toeziend oog van reporter Jantine Weidenaar van Omrop Fryslân op zoek naar ransuilen in Grou. Morgen gaat hij weer met de omrop op pad op zoek naar de hoarnulen.  Vorig jaar bleven ze onvindbaar. Dit jaar kreeg Age Kleinhuis tot nu toe maar één melding vanuit Grou. De fotograaf van Grousters.nl Henk Brinkman, spotte op Tweede Kerstdag een zonnende uil in een hoge conifeer.

Ransuil gespot in Grou

Ransuil gespot op Tweede Kerstdag in Grou. Foto: Henk Brinkman / Press4All

Ransuilen

Het blijft in Grou leeg wat betreft de ransuilen. In het verleden konden er wel tachtig in één boom zitten. Zo werden ze op verschillende plekken gezien zoals achter de Hema. De eerste melding van een ransuil in Grou kwam op Tweede Kerstdag binnen van Henk Brinkman de fotograaf van Grousters.nl “Dat was de tweede melding uit de buurt, die andere kwam uit Akkrum”, laat teller Age Kleinhuis weten. Vandaag ging hij op de betreffende plek in Grou kijken. De bewoners van het huis wisten niet eens dat er een ransuil in hun grote conifeer zat. Helaas bleek de vogel vandaag gevlogen “Het moet eigenlijk flink koud zijn, dan gaan de uilen bij elkaar op de roestplek zitten. Het is nu te warm”, aldus de uilenexpert uit Grou. Dinsdagochtend 28 december komt Omrop Fryslân weer langs bij Age. In januari dit jaar zag verslaggever Jantine Weidenaar geen enkele Ransuil in Grou. Het zal dus spannend worden of het deze keer wel lukt om een ransuil in beeld te krijgen. Van het geluid moet je het in de winter niet hebben, ze zitten namelijk stilletjes in groenblijvende bomen.

Oehoe

Volgens medewerkers van de plantsoenendienst zitten er wel meerdere Ransuilen in Grou, zo wisten zo onlangs te melden. Eén van hen wist ook met grote zekerheid te vertellen dat er een Oehoe in Grou rondvliegt. Op de vraag of degene niet een volwassen ransuil bedoelde werd ten stelligste ontkennend geantwoord. Tot nu toe is deze voor Friesland zeldzame Oehoe nog niet gezien in Grou. Wel zijn er in de oude palletfabriek van Halbertsma in het verleden kerkuilen gespot.

Roestplaatsen 

Bij het tellen van ransuilen is het belangrijk om te weten waar hun slaapplaatsen zijn. Uilen rusten en slapen namelijk in groepen op zogenaamde roestplaatsen. Op deze roestplaatsen tref je soms vijf uilen aan, maar het komt ook voor dat dit er meer dan twintig zijn. Als je wilt weten hoeveel ransuilen er in Fryslân zijn, moet je dus de uilen op de roestplaatsen tellen.

Wie in deze tijd Ransuilen in Grou ziet, wordt gevraagd deze waarnemingen door te geven aan Age Kleinhuis; 0615671494 of Gerrit Jellema; 0566623484.