(video) Welke rol speelde de bunker Grou tijdens de Koude Oorlog?

Grou / Video – Voorlichtingsfilmpjes uit de jaren 50 spreken boekdelen: de angst voor het Rode Gevaar en de Koude Oorlog is groot. Oost en West houden elkaar gevangen in een wapenwedloop. Dat merken we ook in Nederland. Welke rol de bunker in Grou daarin speelde is te zien op kerstavond 24 december bij de NTR-serie Koude Oorlog op NP02 om 22:00 uur. 

Voorlichtingsfilm Bescherming Bevolking. Video: Archief BB Bunker Grou

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen beschermen ons tijdens de Koude Oorlog vanuit Soesterberg. Op land is er de IJssellinie, een strikt geheim plan om een groot deel van ons land onder water te zetten als de Russen komen. In de jaren 60 ontstaat twijfel. En protest, bijvoorbeeld tegen het opslaan van atoomwapens. Het blijft uiteindelijk bij dreiging. Oorlog komt er niet. Een oud-militair ziet het zo: ‘In de Koude Oorlog zijn er geen vijandigheden geweest – dankzij de Koude Oorlog.’

Ook op de luchtmachtbasis Leeuwarden werden in die tijd verdachte vliegbewegingen van de Russen door plotsters in de gaten gehouden. Mocht het tot een atoomaanval komen dan konden in de Bunker Bescherming Bevolking in Grou 150 mensen probleemloos lange tijd overleven terwijl ze geheel afgesloten zouden zijn van de buitenwereld.  De schuilplaats was zelfvoorzienend met voedsel, water, stroom en vers gefilterde lucht. 

Binnenkant BB Bunker Grou. Foto: Press4All

Binnenkant BB Bunker Grou. Foto: Press4All

Crisis

In de bunker zou tijdens een crisis of oorlog een ondergronds bestuurscentrum actief worden. In de uitzending van de NTR gaan betrokkenen terug naar de bunkers en in Grou komt oud-dienstplichtige Bert van Manen aan het woord.