Houtwal Grou Wilhelminapark. Foto: Press4All

Houtwallen voor biodiversiteit Wilhelminapark Grou

Grou – Wie onlangs nog door het Wilhelminapark heeft gelopen, is het misschien wel opgevallen. Sinds kort zijn daar namelijk op verschillende plekken houtwallen aangelegd. “Dat hebben we dit jaar voor het eerst in het park gedaan”, legt hovenier Paul Kenter van de gemeente Leeuwarden uit.

Houtwallen Wilhelminapark verrijkt met stro. Foto: Press4All

Aan de randen van het park zijn tegen de bomenrijen boswallen gemaakt. Gesnoeide takken, stro en mest van de dieren vormen een mooi natuurlijke afscheiding. Op initiatief van hovenier Paul Kenter hebben groenmedewerkers van de gemeente van snoeisel en takken een biodiverse ophoging gecreëerd. 

Al eerder dit jaar ontstond er bij de meewerkend hovenier het idee om mestrichels in het park aan te leggen zodat die niet afgevoerd hoefde te worden. “Door ook het snoeiafval van takken en bladeren op die richels te verwerken houden we al het restmateriaal mooi in het park. Dat is niet alleen heel natuurvriendelijk maar scheelt ook nog in de afvoer- en verwerkingskosten”, legt Paul de nieuwe werkwijze voor onderhoud voor het park uit.

Egels houden van houtwallen. Foto: Elexas Foto’s

Zo’n wal is redelijk eenvoudig te maken en biedt ruimte aan het schuilen en broeden van insecten, zoogdieren en vogels. Ook paddenstoelen, mossen en varens groeien graag op dit soort plekken. Paul Kenter: “Het Wilhelminapark is een heel geschikte plek voor deze houtwallen. Het is een ideale schuilplek voor egels en ook kamsalamanders vinden het een fijne plek om in te leven.”

Kamsalamander

Kamsalamander. Foto: Pixabay

Zo kun je je snoeihout zinvol verwerken. De flora en fauna helpt om dood hout af te breken en daarmee de voedselketen rond te maken.

Wilde bramen

Paul: “Ook de damherten helpen mee om het park netjes te houden. Daarvoor zijn de hekken verplaatst zodat de dieren bij de wilde bramen kunnen. Deze hadden ze binnen mum van tijd helemaal weg gegeten. Zo hoeven we dit werk niet met een kraan te doen. Kortom een heel natuurvriendelijke oplossing die we misschien ook elders in Leeuwarden willen toepassen.”