Panorama-Grou-2021-dronefotografie-Friesland-Press4All

Gemeente wil bezit tweede woning in Grou aan banden leggen

Grou – De afgelopen jaren is de druk op de woningmarkt in de dorpen in Fryslân zoals Grou toegenomen. Voor starters en jonge huishoudens wordt het steeds lastiger om een passende woning te vinden. Uit een recent gepubliceerd onderzoek is gebleken dat in het centrum van Grou zo’n 25 tot 30 huizen dienen als tweede huis.

Zo constateerde Pleatslik Belang Grou dat woningen steeds vaker worden opgekocht door mensen die deze aanhouden als tweede woning. Om een goed beeld te krijgen van het volume van tweede woningen is in opdracht van de gemeente Leeuwarden een analyse gemaakt omtrent het tweede woningbezit in Grou. Dit onderzoek is uitgevoerd door bureau Companen (Advies voor woningmarkt en leefomgeving).

Tweede Woning

Naar aanleiding van de eerdere constatering van PB Grou heeft het CDA op 18 augustus 2020 schriftelijke vragen gesteld om de omvang hiervan te onderzoeken. Naast de analyse van de gemeentelijke databestanden heeft Pleatslik Belang Grou in juli 2021 een inventarisatie uitgevoerd van adressen die gebruikt worden als tweede woning. Deze lijst met adressen is meegenomen in het onderzoek. Hierbij is onderzoek gedaan in een aantal straten, maar niet de hele kern onderzocht. Het aantal tweede woningen zou dus nog hoger kunnen zijn.

Dronefoto van de Nijdjipstrjitte in Grou

Realisatie van nieuwe woningen Nijdjipstrjitte in Grou. Foto: Press4All

Schaarste

Om antwoord te geven in hoeverre er sprake is van schaarste op de woningmarkt is de ontwikkeling van de woningvoorraad nader geanalyseerd. Hierbij is gekeken naar de prijsontwikkeling van de koopvoorraad en het aanbod te koop staande woningen. Daarnaast zijn de verhuisbewegingen nader geanalyseerd voor de periode 2016 tot en met 2019. Hoeveel mensen verhuizen binnen de kern, hoe groot is het aandeel vestigers en waar komen zij vandaan?

Makelaars

Om meer gevoel te krijgen bij de cijfermatige analyses zijn de uitkomsten getoetst bij twee lokale makelaars. Hierbij is gesproken met Hooghiemster makelaars en Mid-Fryslan makelaars. Beide makelaarskantoren zijn gevestigd in Grou.

Woningvoorraad

Op basis van de data-analyse en de inventarisatie van het Pleatslik Belang Grou wordt geschat dat circa 25 tot 30 woningen in Grou worden gebruikt als tweede woning. De omvang lijkt beperkt, circa 1% van de woningvoorraad, ware het niet dat deze woningen veelal geconcentreerd zijn in het centrum van Grou. In een beperkt aantal straten worden meerdere woningen gebruikt als tweede woning.

Onderzoek

De gemeente Leeuwarden vindt de geschetste situatie in het rapport ongewenst. Voordat hier maatregelen tegen genomen kunnen worden, bijvoorbeeld in de vorm van een bestemmingsplan, huisvestingsverordening of zelfbewoningsplicht, zal er eerst extra onderzoek nodig zijn. Begin 2022 moet dat onderzoek afgerond zijn.