Young Solar Challenge Grou

Young Solar Challenge zonnebootrace komt naar Grou

Grou –  Op vrijdag 17 en zaterdag 18 september vindt de laatste race van het Young Solar Challenge seizoen plaats in Grou. Tijdens deze twee dagen zullen de zonneboten van maar liefst bijna 20 middelbare scholen uit het hele land door de wateren rondom het Friese dorp gaan racen. Na deze wedstrijd is er ook bekend wie er zich Nederlands Kampioen mag noemen.

De Young Solar Challenge is een jaarlijks terugkerend evenement dat bestaat uit verschillende races tussen middelbare scholieren met zelfgebouwde zonneboten. Het team dat de verschillende wedstrijdonderdelen als beste heeft gevaren wint en het team dat uiteindelijk van alle races het beste vaart, wordt Nederlands Kampioen. 

Keuringen

Op vrijdag 17 september worden de teams met boot en schippers verwacht voor de technische keuringen. De boten worden uitgebreid technisch gekeurd, er worden vaartesten gedaan en de schippers moeten een zwemtest afleggen. Zaterdag gaat vanaf 10.30 uur de zonnebootrace van start bij Hotel Oostergoo. Rond 16.30 uur is de prijsuitreiking nabij Hotel Oostergoo in het centrum van Grou.

Solar challenge dronefoto

Solar challenge dronefoto. Foto: YSC

20 teams

Dennis Carton – Projectdirecteur Young Solar Challenge: ’Na Franeker, is het nu tijd voor de tweede en tevens laatste wedstrijd van het seizoen. Op één wedstrijd na, bijna een volwaardig seizoen dit jaar, daar zijn we trots op. We hebben bijna 20 teams varen, zo net na de zomervakantie geeft dit wel aan hoe enthousiast de teams zijn. We kijken  al uit naar volgend jaar, dan gaan we de Elfstedentocht varen in twee weekenden. De voorbereidingen zijn al in volle gang.’

YSC in actie. Fotografie YSC

YSC in actie. Fotografie YSC

Techniek

De Young Solar Challenge is een uniek project waar leerlingen tussen de 14 en 17 jaar op een leuke manier in contact komen met de techniek. Elk team bouwt hetzelfde ontwerp zonneboot. Via zogenaamde Junior Classes op een hogeschool worden zij voorbereid op het bouwen maar ook het organiseren van zo’n project en krijgen zij tips voor het racen. Naast techniek krijgen de leerlingen ook te maken met onder andere communicatie, sponsoring en teamwork.  

GPS-trackers

Langskomen en je favoriete team aanmoedigen mag, maar hou de 1.5m regel in acht en kom alleen als je klachtenvrij bent. Via de sociale media kanalen Facebook en Instagram van Young Solar Challenge kan de race gevolgd worden. Door middel van GPS trackers is het ook mogelijk om mee te kijken waar de boten zich op dat moment vinden. Dit is te zien op www.youngsolarchallenge.nl.