Informatiepanelen verlanding Meersweg Grou. Foto: Press4All

Nieuwe infoborden over verlanding Meersweg Grou

Grou / Video – Vandaag heeft wethouder Bert Wassink samen met Dicky Jonker van Grou2030 het eerste informatiepaneel langs de wandelpromenade aan de Meersweg onthuld. De panelen geven een beeld van de natuur aan de rand van het Pikmeer langs de Meersweg.

Waar gaan de informatiepanelen over?                                                                                                           

De informatiepanelen zijn gemaakt voor bewoners en toeristen. Ze attenderen op het bijzondere karakter van de strook oeverland die zich bevindt tussen Meersweg en wandelpromenade. Op het ene bord wordt uitgelegd hoe het proces van verlanding werkt. Op het andere bord wordt toelichting gegeven op de biodiversiteit en het beheer van het oeverland.

Oeverland

Eigenlijk is de groene strook een stukje bûtlân dat ooit spontaan is ontstaan. Eens liep dit oeverland vanaf de GWS-haven tot aan de Grûndaam. In de tijd dat er nog geen walbeschoeiing was, speelde dit oeverland een grote rol bij de Grouster oever aan het Pikmeer.

Gele plomp Meersweg Grou

Gele plomp Meersweg Grou. Foto: Press4All

Planten

Meer dan vijftig soorten bloeiende planten zijn er te vinden dit kleine stukje dynamisch natuur. Soorten die hier op een natuurlijke wijze zijn gekomen door water wind en dieren. Belangrijke soorten voor de verlanding zijn de gele plomp, riet en lisdodde. Wethouder Bert Wassink benadrukte tijdens de onthulling dat juist dit stukje natuur een bijdrage levert aan de biodiversiteit. Biodiversiteit die in Nederland de afgelopen decennia flink is afgenomen.

Leden werkgroep Grou2030 bij een van de panelen

Leden werkgroep Grou2030 bij één van de panelen. Foto: Press4All

Monitoring

De afgelopen jaren heeft Grou2030 zich sterk gemaakt om dit bijzondere stukje natuur te behouden. De gemeente Leeuwarden en omwonenden zetten zich steeds in voor verantwoord maaibeheer. Dicky Jonker van Grou2030 voelt zich sinds zijn jeugd aangetrokken tot de natuur aan deze rand van Grou. Hij is altijd geïnteresseerd in bijzondere dieren en planten, vertelde hij tijdens de onthulling van de borden. Afgelopen jaar heeft de Grouster fotograaf Henk Brinkman dit gebied aan de Meersweg tijdens alle jaargetijden vastgelegd. Op www.waarneming.nl is dit gebied te vinden met alle planten en dieren die de afgelopen jaren door verschillende mensen zijn waargenomen.