Jeugdzeilen in Grou. Dronefotografie Friesland: Press4All

Jubileum jeugdzeilen SKS en IFKS in Grou

Grou – In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw was het vooral zeilen met vletjes. Dit op initiatief van de Vereniging van Schippers en Bemanningsleden (VSB) voor de jeugd uit de SKS-vloot. Inmiddels wordt er nu al weer tien jaar het Jeugdzeilen SKS / IFKS georganiseerd door de VSB. Op initiatief van de Stichting Foar de Neiteam en in samenwerking met de Vereniging Grouwster Watersport werd in 2011 door de beide skûtsjeverenigingen dit omarmd. De organisatie kwam in handen van de VSB met vele enthousiaste vrijwilligers.

Zeilen in Grou

Zeilen in Grou. Dronefotografie Friesland: Press4All

Speurtocht

Nu na tien jaar is het al niet meer weg te denken op de jaarkalender. Eind september is ingeruimd om met de jeugd van 8 tot en met 18 jaar te zeilen. Uit het hele land komen jaarlijks circa vijftig kinderen de historie van het skûtsjesilen beleven en om zelf aan de zeilschoot, zwaard en/of helmhout te staan. Onder begeleiding worden er wedstrijdjes gezeild in de G.W.S.-schouwen en met kleine skûtsjes speurtochten op de wateren bij Grou gemaakt. Middels spel en vertier leren de kinderen elkaar kennen. Daarnaast gaan ze fokhijsen, blokken inscheren en belangrijke knopen leggen. Dingen die je op een zeilboot het vaakst gebruikt

Zeilboten op het Pikmeer bij Grou in Friesland. Dronefotografie: Press4All

Zeilboten op het Pikmeer bij Grou in Friesland. Dronefotografie: Press4All

 Jubileum

Na het vervelende corona seizoen gaan we er voor om dit jaar de jubileumeditie te laten slagen voor de Friese en Hollandse jeugd met belangstelling voor het skûtsjesilen. De afgelopen jaren is er gezeild met G.W.S.-schouwen, skûtsjes en pramen. Een daverend succes!! Veel jeugd is inmiddels op wedstrijdskûtsjes terug te vinden, maar ook op andere platbodems. Ook dit jaar stellen de eigenaren van de G.W.S.-schouwen hun schouwen beschikbaar en zijn er ook weer skûtsjes.

 Ontdekkingstocht

Er zal een ontdekkingstocht op historische scheepswerf J.O. van der Werff aan het Buitenstvallaat in Drachten zijn, het enige houten skûtsje op de wereld, de AEbelina, is aanwezig en er liggen nog meer verrassingen in het vooruitschiet.

Zeilen zonder beperking

Zeilen in Grou voor jong en oud, met of zonder beperking. Foto: Press4All

Opgeven

Wil je dit niet missen en ben jij tussen de 8 en 18 jaar (en absoluut niet jonger), wil je graag meer weten over het skûtsjesilen en altijd al eens (onder begeleiding van ervaren instructeurs) in een G.W.S.-schouw of op een echt skûtsje willen zeilen? Geef je dan vóór 20 september 2021 op via platbodemjeugdzeilen@gmail.com. Geef daar je naam, leeftijd, adres, woonplaats, mailadres en telefoonnummer door.